Roemer: Koersen moeten niet meer stijgen; evenwicht vinden
28 Feb 2020, 18:53
foto
Governor van de CBvS, Maurice Roemer, op een persconferentie vrijdag. (Foto's: René Gompers)


De valutakoersen moeten de komende tijd niet meer stijgen. Dat is wat Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor ogen heeft. Hij heeft gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de banken, het bedrijfsleven en de cambio's. Ze gaan er samen aan werken om de “vlucht van de koersen te dempen en om een evenwichtsprijs te vinden.” Naar hoeveel de koersen voor de euro en US-dollar  zullen dalen, is niet duidelijk. “Mechanismen” zullen dat bepalen geeft de governor aan.

De governor heeft na de meeting met de verschillende vertegenwoordigers een persconferentie gehouden. “Wat wij vandaag in ieder geval hebben bereikt, en dat is goed nieuws voor ons allemaal, is dat we het er allemaal over eens zijn dat we de koers die inmiddels door allerlei irrationele oorzaken omhoog is geschoten, dat wij dat nu als ‘bubble’ uit de markt moeten halen,” vat Roemer samen. “Hoe wij dat gaan doen en op welk niveau we uitkomen, dat is nu in de maak.”  

Op de vraag of er een devaluatie komt, zegt Roemer: “Officieel is dat niet zo, bij de Centrale Bank is de koers nog SRD 7,52 (voor de US-dollar). U kunt wel zeggen of die koers verdedigbaar is met wat nu aan de hand is. Maar het ligt wel in de bedoeling dat wij vanuit de Centrale Bank, nadat we de mechanismen die met alle participanten hier toch wel nader worden bekeken om die koersstijging een halt te roepen. Wij zullen met economische modellen nagaan of en waar er een evenwichtsprijs te vinden is.” 



Journalisten boos
De persconferentie is geëindigd in een commotie. Journalisten waren ontevreden over het verloop van de bijeenkomst. Behalve dat zij “1 vraag per journalist” aan de governor mochten stellen na zijn inleiding, zijn de antwoorden net als bij de eerste persconferentie, niet concreet. Roemer gaf aan dat hij in sommige kwesties zich nog moet inwerken. Journalisten wilden onder andere weten wat de koers moet worden, welke “mechanismen” men gaat toepassen om de koers te beteugelen, wat er gaat gebeuren nu de Federal Reserve Bank (Fed) geen dollars meer ter beschikking gaat stellen, hoeveel Fed-dollars naar welke cambio's zijn gegaan, wat de status is van de 19.5 miljoen euro die sinds april 2018 door Nederland wordt vastgehouden, of de contracten tussen de CBvS, de banken en de overheid om de veiligheid van de resterende US$ 330 miljoen kasreserve te garanderen al getekend zijn, en of al begonnen is met het terugstorten van de US$ 100 miljoen die ongevraagd is weggenomen.

De governor geeft aan dat met de vertegenwoordigers gewerkt zal worden aan “het mechanisme van vraag en aanbod” en de “speculatieve posities” om de grote vraag naar valuta te dempen. Over de Fed benadrukt Roemer dat de relatie tussen CBvS en de Fed nog intact is en dat hij na zal gaan of de dollarstroom is “opgeschort of stopgezet, en dat er in elk geval acties worden ondernomen om in overleg te treden met de Fed.” Hij geeft aan dat er “inspanningen worden gepleegd” om de 19.5 miljoen euro naar Suriname terug te halen, de te nemen stappen moeten nog vastgesteld worden. Over de contracten om de US$ 330 miljoen zegt de bankpresident dat “de perspectieven goed zijn” en dat hij het de komende week wil formaliseren. Er is nog overleg gaande, deelt hij mee. 

Over welke cambio's dollars van de Fed hebben ontvangen blijft het antwoord uit. “U begrijpt dat het onmogelijk is voor een instituut als de Centrale Bank om namen te gaan noemen,” deelt Roemer mee. “U gaat mij anders vragen om het grootste bankgeheim te schenden. Dus dat gaat niet lukken.” Om hoeveel cambio's het gaat die met de Fed-dollars gevoed zijn, is ook niet duidelijk. ”Dat moet ik dan goed inventariseren,” geeft Roemer aan. “Om hoeveel cambio's het gaat, dat weet ik niet paraat.” 

De governor heeft de klachten over het verloop van de persconferentie ter harte genomen en neemt de adviezen mee bij de volgende ontmoetingen, geeft directielid Faranaaz Hausiel aan de journalisten mee. Ze legt uit dat er voor het “1 vraag per journalist” model gekozen is om tijd te winnen; de governor heeft ‘back to back’ vergaderingen op de agenda. Ook de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, Carla Boetius, heeft het misnoegen van de journalisten kenbaar gemaakt. 

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April