WHO waarschuwt voor coronaverspreiding over de hele wereld
28 Feb 2020, 16:31
foto
Een man met een gezichtsmasker loopt met levensmiddselen naast barricades die zijn opgezet bij de ingang van een woonwijk in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus, in de provincie Hubei, China. (Foto: Reuters)


De snelle toename van het coronavirus wekte vrijdag de vrees voor een pandemie. Vijf landen meldden hun eerste gevallen, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde dat het zich wereldwijd zou kunnen verspreiden en Zwitserland annuleert de gigantische autoshow in Genève.

Wereldaandelenmarkten stortten opnieuw in, waardoor hun slechtste week sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 werd afgesloten en de wereldwijde vernietiging op US$ 5 biljoen kwam.

Hoop dat de epidemie die eind vorig jaar in China begon, over maanden zou zijn afgelopen en dat de economische activiteit snel weer genormaliseerd zou zijn, is vervlogen omdat het aantal internationale coronagevallen is gestegen. "De uitbraak wordt groter," vertelde WHO-woordvoerder Christian Lindmeier aan verslaggevers in Genève. "Het scenario van het coronavirus dat meerdere landen bereikt, zo niet alle landen over de hele wereld, is iets waar we al geruime tijd naar kijken en waar we tegen waarschuwen."

Zwitserland sloot zich aan bij landen die grote evenementen verbieden om de epidemie te beteugelen. Daarbij werd de internationale autoshow van Genève, één van de belangrijkste bijeenkomsten in de industrie, geannuleerd. De Verenigde Staten vroeg zijn leger in Saudi-Arabië om overvolle locaties zoals winkelcentra en bioscopen te vermijden.

Het Chinese vasteland meldde 327 nieuwe gevallen, het laagste sinds 23 januari, en bracht het aantal op meer dan 78.800 gevallen met bijna 2.800 doden. Bulgarije zei dat het klaar staat om tot 1.000 troepen en militair materieel aan de grens met buurland Turkije in te zetten om illegale instroom van migranten te voorkomen. Het zei dat het geen massale instroom toestond op een moment dat het preventieve maatregelen tegen het coronavirus opvoert. Het heeft geen gevallen gemeld.

Ratingbureau Moody zei dat een pandemie - meestal bedoeld als een ziekte die zich snel verspreidt op verschillende plaatsen - in de eerste helft van het jaar wereldwijde en Amerikaanse recessies zou veroorzaken.

Mongolië, waar nog geen coronageval is bevestigd, plaatste zijn president, Battulga Khaltmaa, uit voorzorg in quarantaine nadat hij terugkeerde van een reis naar China, meldden de staatsmedia.

Een Chinese functionaris noemde de epidemie de moeilijkste gezondheidscrisis in de moderne geschiedenis van het land. Een andere zei dat sommige herstelde patiënten besmettelijk bleken te zijn, wat suggereert dat de epidemie misschien nog moeilijker uit te roeien is dan eerder werd gedacht. Lindmeier zei dat de WHO heel aandachtig naar rapporten keek waarin mensen opnieuw werden geïnfecteerd.

Naast het op voorraad hebben van medische voorraden, bevolen overheden scholen te sluiten en grote bijeenkomsten te annuleren om de griepachtige ziekte te stoppen. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump overwoog een beroep te doen op speciale bevoegdheden om de productie van beschermingsmiddelen uit te breiden.

In Europa verdubbelden de gerapporteerde gevallen in Frankrijk, waarschuwde Duitsland voor een naderende epidemie en kondigde Griekenland, een toegangspoort voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten, strengere grenscontroles aan. Het dodental in Italië, het zwaarst getroffen land van Europa, steeg tot 17 en het aantal positieve testen steeg met meer dan 200 tot 655. Duitsland heeft bijna 60 gevallen, Frankrijk ongeveer 38 en Spanje 23, volgens een telling van Reuters. Iran, Italië en Zuid-Korea stonden op een "keerpunt" in hun inspanningen om een ​​bredere uitbraak te voorkomen, aldus de WHO.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April