Jan Publiek op het verkeerde been zetten
29 Feb 2020, 08:36
foto


Fake nieuws en fake accounts zijn slechts enkele methoden die gebruikt worden om de wedstrijd die op 25 mei eindigt, te winnen. Misschien dat er een verlenging in zit en wordt de wedstrijd ‘in blessure tijd’ voortgezet. Deze krachtmeting eist creativiteit, kennis en durf. Elke goede coach zal zijn speelplan tijdig moeten aanpassen, om een veilige, uitdagende en toegankelijke speelruimte te realiseren en de kwaliteit te waarborgen. Maar het komt wel eens voor dat niet altijd de ethische waarden en normen in acht genomen worden.

Gebruikmakend van de moderne technologie wordt het gedrag van grote groepen mensen beïnvloed. Bij nepnieuws gaat het om misleidende informatie in de vorm van een nieuwsbericht, dat wordt verspreid, hetzij om geld te verdienen, hetzij om de publieke opinie te beïnvloeden. Hoe meer mensen op een artikel op het Internet klikken, hoe meer geld de schrijvers krijgen door de getoonde advertenties. We noemen dit clickbait.

Nieuwssites gebruiken het om meer bezoekers aan te trekken of meer kranten te verkopen of de luister- en/of kijkdichtheid te verruimen. Ook maken mensen bewust nepnieuws om meningen te beïnvloeden, bijvoorbeeld in de aanloop naar verkiezingen.

Nu laster en het verspreiden van valse berichten vanaf 28 januari 2020 bij wet verboden zijn, zullen kwaadwilligen voorzichtiger zijn bij het uitzetten van hun strategieën. Zo wil nu eenmaal de eeuwigdurende strijd tussen de good guys, die met de witte hoed, en de bad guys, die met de zwarte hoed op.

Vaker wordt op politieke podia hierover gesproken, maar daden blijven uit. Voor de autoriteiten moet het echt niet zo moeilijk zijn om aanbieders van nep-accounts of verspreiders van vals nieuws, die gebruik maken van de media of digitale kanalen, te ontmaskeren. Samenwerking tussen de autoriteiten, telecommunicatiebedrijven en andere stakeholders zou het probleem snel en effectief kunnen oplossen.

In een door ons uitgevoerd exploratief onderzoek hebben we enkele valse Facebookaccounts in kaart kunnen brengen en de link naar de dader(s) kunnen leggen. Bijvoorbeeld het fake Facebookaccount “Friss brako...”. Dit account is gekoppeld aan het telefoonnummer 85…..2 en staat geregistreerd op naam van DJ. Soms kan men wel gebruik maken van ongeregistreerde nummers of “buitenlandse nummers” of een e-mailadres dat een andere locatie aangeeft. Ook deze zijn vrij snel te achterhalen.

Gebruik van Signal
Met de verschillende gebreken van WhatsApp als chatprogramma, stappen velen over naar Signal. Het is een open source chat- en belsoftware en is op dit moment het beste alternatief. Je kan met dit programma versleuteld communiceren met andere gebruikers. Open source betekent dat iedereen de programmeercode kan inzien en dat het gratis is. Dit is heel handig en veilig tot het moment er in je systeem ingebroken is. Zodoende kan men toch alle beveiligingen aflezen en inzage krijgen in alle data.

Invloed cybercrime op bedrijfsvoering
Grote organisaties vallen ten prooi aan schijnbaar ongrijpbare criminelen die zich met technische trucs ongeautoriseerd toegang weten te verschaffen tot geld en intellectueel eigendom van organisaties. De daaruit voortvloeiende schade is van dusdanige omvang dat dit daadwerkelijk impact heeft op de bedrijfsvoering en de waarde van de organisatie en haar assets.

Op dit moment is het niet meer de vraag of er een cyberattack bij uw organisatie plaatsvindt, maar wanneer. En wellicht heeft deze aanval al plaatsgevonden, maar uw organisatie heeft dit nog niet waargenomen. De mogelijke gevolgen leiden tot potentiële financiële risico’s zoals het verstoren van de bedrijfsvoering door onbeschikbaarheid van systemen. Andere vormen van schade zijn:
- verlies van klanten door het wereldkundig maken van een cyberattack of hack;
- verlies of ontvreemding van geld of middelen of verlies van marktaandeel en concurrentiepositie door ontvreemding van intellectual property.
Een kwetsbaarheidsanalyse en implementatie van de juiste methodieken kunnen het risico minimaliseren.

Jan Publiek, iemand, op het verkeerde been zetten betekent iemand, het publiek, ergens een verkeerde indruk van geven, waardoor hij of zij iets gaat denken wat helemaal niet klopt.

Djaswandkoemar Sitaram
Stg. Compuact M.O.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April