SOL en GOw2: Bij normaal tanken geen schaarste aan benzine
28 Feb 2020, 00:00
foto
Wanneer er geen grote toeloop ontstaat bij de benzinepompen zal er volgens SOL en GOw2 geen schaarste ontstaan aan ongelode benzine. (Foto: René Gompers)


Als er geen 'rush' ontstaat op de pompstations verwacht de CEO van oliemaatschappij SOL, Mark Goede, geen schaarste aan ongelode benzine. Maandag komt er een schip aan met brandstof. Er is wel voldoende diesel, zegt Goede om een reactie gevraagd aan Starnieuws. "Wij hebben voldoende voorraad voor ‘normaal’ GOw2-gebruik", laat Staatsolie algemeen directeur Rudolf Elias optekenen. Als mensen normaal tanken, zal er geen tekort ontstaan, meent hij. 

Goede merkt op dat olie gekocht wordt tegen de koers van SRD 7.52 voor de US-dollar. Hiervoor staat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) garant. Die dollars worden naar de leverancier van de olie overgemaakt. Op dit moment is er een achterstand van enkele tientallen miljoenen. Elke maand is er tussen de US$ 11 en US$ 15 miljoen nodig voor brandstof. SOL is in gesprek met de CBvS en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën voor aanzuivering van het openstaande saldo. "Het is normaal dat er een achterstand is, echter is het van eminent belang dat deze wordt teruggebracht naar een acceptabel niveau en niet verder oploopt, om zodoende de brandstofleveringen naar Suriname te blijven garanderen," zegt Goede. Hij verwacht dat de aflossingen gedaan zullen worden zoals afgesproken. 

De boot met benzine komt wat later binnen dan normaal. Dit is veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden, merkt de topman van SOL op. De verwachting is dat maandag de brandstof kan worden ingeklaard, waardoor de leveringen aan de pompstations kunnen plaatsvinden. 

Hoewel er een krapte is aan US-dollars bij de CBvS, spreekt Goede de verwachting uit dat de betalingen conform gemaakte afspraken zullen plaatsvinden. De oliemaatschappijen kopen geen valuta op bij de banken omdat de koers van de CBvS gehanteerd wordt voor olie. De olieprijs wordt na opgaven van de oliemaatschappijen vastgesteld door Handel, Industrie en Toerisme, merkt Goede op. Nu de raffinaderij van Staatsolie een grote onderhoudsbeurt krijgt, zijn de olieleveringen van SOL toegenomen, zegt Goede. Hij hoopt dat mensen niet extra gaan tanken, waardoor er geen schaarste hoeft te ontstaan in het weekend.
Advertenties