Apache: Vooruitzichten tweede boorput blok 58 veelbelovend
27 Feb 2020, 18:29
foto


De vooruitzichten van de tweede boorput van Apache Corporation in blok 58 voor de Surinaamse kust, zijn veelbelovend. Bij de publicatie van zijn vierde kwartaalcijfers heeft Apache gezegd dat het wordt aangemoedigd met de eerste resultaten. Sinds 1 januari is het Amerikaanse  gas- en oliebedrijf bezig te boren in de Sapakara West-1 exploratieput, ongeveer 19 kilometer ten zuidoosten van de Maka Central-1 waar vorig jaar november een grote olievondst werd gedaan.

"Het bedrijf heeft het kortere Campanian-interval doorlopen en op basis van verzamelde gegevens, waaronder Logging While Drilling (LWD), wordt Apache aangemoedigd met de eerste resultaten," schrijft het bedrijf in zijn publicatie. De doelstelling is om dieper te boren. Zodra de beoogde diepte in de put is bereikt, zal het bedrijf na verdere testen verdere details verstrekken. Voorafgaand daaraan zullen onder andere druktests, vloeistof- en kernmonsters en de bijbehorende laboratoriumanalyses worden gedaan.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias, die herhaaldelijk heeft gezegd dat het een kwestie van tijd was voor er grote olievondsten voor de Surinaamse kust werden gedaan, is zeer optimistisch. "Eind maart weten we het exact ... maar ik ben optimistisch met wat we zover zien," laat hij weten aan Starnieuws.

In de tweede helft van 2019 boorde Apache de eerste put in blok 58, de Maka Central-1. Begin dit jaar kondigde het vervolgens een belangrijke olie-ontdekking aan. Het bedrijf werkt nu samen met partner Total aan een beoordelingsplan, dat de komende maanden zal worden voorgelegd aan Staatsoliemaatschappij Suriname. Na Sapakara zal het boorschip een derde put boren en "waarschijnlijk een vierde exploratietest in blok 58 doen."
Advertenties