Bolivia: Kiesorgaan blokkeert senaatskandidatuur Morales
21 Feb 2020, 12:47
foto
De voormalige president van Bolivia, Evo Morales, spreekt tijdens een persconferentie in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Het kiesorgaan van Bolivia zei donderdag dat voormalig president Evo Morales niet in aanmerking komt voor een senaatspositie bij de herverkiezing in mei. De verkiezingen van vorig jaar in Bolivia werden eind 2019 nietig verklaard wat leidde tot een politieke crisis waarin de linkse leider werd gedwongen af te treden.

Salvador Romero, het hoofd van het kiestribunaal van het land, vertelde verslaggevers dat Morales niet voldoet aan de vereisten om een ​​senaatskandidaat te zijn voor zijn Movement for Socialism (MAS) partij, die momenteel aan de leiding staat in de peilingen.

Morales trad in november af nadat de betwiste verkiezingen op 20 oktober wijdverspreide protesten veroorzaakten en ertoe leidden dat bondgenoten en veiligheidstroepen hun steun  voor de oude leider die het land bijna 14 jaar leidde, introkken. De voormalige president, nu in ballingschap in Argentinië, orkestreert de verkiezingscampagne van zijn partij vóór de stemming van 3 mei, met zijn voormalige minister van Economie, Luis Arce, als presidentskandidaat. Morales mikte op een rol als Senaatslid.

Bolivia dat volledig door land is omgeven, worstelt met economische vertraging. Het werd vorig jaar in een politieke crisis gestort na beschuldigingen van verkiezingsfraude. Het volgde op een verkiezing waarin Morales in strijd met een limiet, een vierde termijn won.

De partij van Morales wordt nu geconfronteerd met een gefragmenteerde oppositie, onder wie de huidige interim-president Jeanine Añez, die het na zijn aftreden vorig jaar in een politiek vacuüm overnam.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April