Twee corona-doden op cruiseschip Diamond Princess
20 Feb 2020, 11:45
foto
Minstens 621 personen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess zijn besmet met het Corona-virus. (Foto's: Reuters)


Twee Japanse passagiers die het nieuwe corona-virus hebben opgelopen aan boord van een cruiseschip dat in Japan in quarantaine is geplaatst, zijn volgens ambtenaren overleden. Beiden waren in de 80 met onderliggende gezondheidstoestanden. Ze werden in ziekenhuizen behandeld nadat ze vorige week van de Diamond Princess waren gehaald.

Minstens 621 mensen op het schip zijn positief getest op het virus, Covid-19, het grootste cluster buiten China. Japan heeft zijn omgaan met de situatie verdedigd temidden van kritiek.

Het coronavirus, dat vorig jaar in de Chinese provincie Hubei is ontstaan, veroorzaakt longontsteking-achtige symptomen. In totaal zijn er nu 2.118 sterfgevallen en bijna 75.000 bevestigde infecties geregistreerd op het vasteland van China.

Zuid-Korea heeft vandaag, donderdag, zijn eerste dode door het corona-virus bevestigd. De buurman van Japan rapporteerde ook een sterke toename van virusgevallen, de meeste uit een nieuw geïdentificeerd cluster bij een grote religieuze gemeenschap.

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid zei dat de dodelijke slachtoffers een 87-jarige man en een 84-jarige vrouw zijn. De man - uit het Kanagawa prefectuur ten zuiden van Tokio - had bronchiale astma gehad en stierf aan Covid-19. De vrouw - uit de hoofdstad - stierf aan longontsteking die vermoedelijk door het corona-virus werd veroorzaakt. De slachtoffers zijn publiekelijk niet genoemd bij naam.

De Japanse minister van Volksgezondheid, Katsunobu Kato, zei dat ze vorige week naar medische instellingen waren gestuurd nadat ze symptomen vertoonden. "Ik geloof dat ze de best mogelijke behandeling hebben gekregen", zei hij.

Diamond Princess
De Diamond Princess vervoerde in totaal 3.700 mensen. Passagiers die negatief zijn getest op  het virus begonnen het schip woensdag na een 14-daagse quarantaine te verlaten. Honderden zijn nu van boord van de cruiseschip gegaan die in Yokohama is aangemeerd. Anderen zullen de komende twee dagen vertrekken.

Meer dan 150 Australische passagiers zijn al in Darwin aangekomen, waar ze twee weken in quarantaine beginnen. De eerste groep mensen uit Hong Kong is ook teruggevlogen naar de stad, waar ze op dezelfde manier in quarantaine zullen worden geplaatst.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, zei dat Britten die op het schip zijn gestrand vrijdag in staat zouden zijn aan boord te gaan van een evacuatievlucht, zolang ze maar geen symptomen van het virus vertoonden. Ook Indonesië zal zijn burgers repatriëren.

Intussen heeft Rusland maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich in het land verspreid. Zo mogen Chinese onderdanen vanaf vandaag Rusland niet binnenkomen als voorzorgsmaatregel. En Australië verlengde zijn verbod op internationale aankomsten vanuit China tot 29 februari.

Kritiek op Japan
De Japanse gezondheidsexpert Kentaro Iwata, professor bij de afdeling infectieziekten van de Kobe University, bezocht de Diamond Princess en zei dat de situatie aan boord "volledig chaotisch" was. "Het cruiseschip was volledig ontoereikend wat betreft infectiebestrijding", zei hij in een veel gedeelde YouTube-video die hij sindsdien offline heeft gehaald.

Amerikaanse functionarissen hebben ook gezegd dat acties om het virus te bedwingen "mogelijk onvoldoende zijn geweest". Maar donderdag reageerde Kato op de kritiek van de gezondheidsexpert Iwata en zei dat de autoriteiten hard hadden gewerkt om een ​​zeer gecompliceerde situatie aan te pakken. "We hebben ons best gedaan in de gegeven omstandigheden," zei Kato tegen de Japanse wetgevers.

"Niet alleen onze ambtenaren bij het ministerie van Volksgezondheid, maar ook ambtenaren van de zelfverdedigingstroepen en medische ambtenaren werken wanhopig hard. We hebben specialisten van infectieziekten op het schip, en we krijgen elke dag feedback van onze operatie, inclusief het verdelen van de gebieden binnen het schip."

De minister van Volksgezondheid benadrukte dat het cruiseschip "geen gevestigde plaats was, zoals een ziekenhuis", en dat de autoriteiten dagelijks verschillende problemen "bleven corrigeren". Hij voegde eraan toe: "We moeten deze zaak onderzoeken en ervan leren omdat we denken dat dit een wereldwijd probleem is."

Op woensdag publiceerde het Japanse Instituut voor Infectieziekten (NIID) zijn rapport, waarin werd gewezen op "duidelijk bewijs dat er substantiële overdracht van Covid-19 had plaatsgevonden vóór de invoering van quarantaine op Diamond Princess 5 februari".

"De daling van het aantal bevestigde gevallen, gebaseerd op gemelde aanvangsdata, impliceert dat de quarantaine-interventie effectief was bij het verminderen van de overdracht tussen passagiers", aldus het rapport.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April