Guyana produceerde 35.607 vaten olie per dag in december
20 Feb 2020, 06:04
foto


Guyana produceerde in december 35.607 vaten olie per dag (bpd), na de inauguratie van de productie in het land door een consortium onder leiding van de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil. Dat heeft het Guyanese ministerie van Financiën bekendgemaakt.

De regering koos ervoor om haar 2% royalty's contant te ontvangen van de olieproductie. Het ministerie zei dat het consortium - dat ook Hess Corp en CNOOC Ltd in China omvat - de royalty's later dit jaar zou betalen uit zijn aandeel van de winsten uit de olieproductie.

Guyana is de nieuwste toetreder op de internationale oliemarkt. Het groeide uit tot industriële bekendheid nadat Exxon, in samenwerking met Hess Corp., een reeks ontdekkingen deed voor de kust met geschatte reserves van meer dan 5 miljard vaten.

De commerciële productie begon eerder dan gepland op 20 december 2019. Het was oorspronkelijk gepland voor het eerste kwartaal van dit jaar. De export begon in januari dit jaar. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een dagelijkse productiesnelheid van 120.000 bpd wordt bereikt. De totale productie in december was 427.282. Tijdens de tweede ontwikkelingsfase van de ontdekking in het Liza-veld zou de productie moeten stijgen tot 220.000 bpd. Tegen 2025 zou de totale productie van het Stabroek-blok volgens Exxon ongeveer 750.000 bpd moeten bedragen.

Een dergelijke productiesnelheid zou Guyana tot een vrij grote speler op de internationale oliemarkt maken. Ofschoon gezien de huidige prijsomgeving, de vraagpatronen en de kans dat deze situatie chronisch wordt, deze productiedoelen mogelijk niet bereikt zullen worden zoals gepland.

In de tussentijd zal olienieuws uit Guyana de aandacht van handelaren trekken: precies wanneer de Opec - of in ieder geval zijn feitelijke leider, Saoedi-Arabië - tot het uiterste gaat om te voorkomen dat de prijzen verder dalen, komt hier een nieuwe producent met aanzienlijke ambities in olieproductie. De toevoeging van Guyana aan de gelederen van niet-Opec-producenten zou de ondergang van het kartel als de enige trendsetter in wereldwijde olie kunnen versnellen - een positie die al is losgeschud door Amerikaanse schalie en Brazilië, die ook verheven productiedoelstellingen voor de toekomst heeft.

In 2000 schatte de Amerikaanse Geological Survey de totale reserves aan olie en gas in het stroomgebied van Guyana-Suriname op maximaal 13,6 miljard vaten olie en 32 biljoen kubieke voet aardgas. Het zal dit jaar de cijfers van 2000 opnieuw beoordelen en de kansen zijn het terugvorderbare deel van deze reserves dankzij veel geavanceerdere extractietechnologie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April