Venezuela: Meer dan 64% verkopen in vreemde valuta
20 Feb 2020, 01:53
foto
De hyperinflatie van de Venezolaanse munt, heeft de burgers ertoe gebracht hun toevlucht te nemen tot vreemde valuta. Vooral de Amerikaanse dollar is populair.


Venezuela wordt steeds meer gedollariseerd. Consumenten nemen hun toevlucht tot de Amerikaanse dollar om het ongemak van de hyperinflatoire lokale valuta te voorkomen. Naar schatting 64% van alle verkopen in Venezuela geschiedt in vreemde valuta, waarvan 55,7% in dollars. Dat blijkt uit een onderzoek dat Ecoanalitica, een onderzoeksbureau in Caracas, heeft uitgevoerd van bijna 16.000 transacties gedurende van 9-14 februari in 10 steden. Colombiaanse peso's en euro's worden ook steeds populairder.

In de westelijke stad San Cristobal vond volgens de studie ongeveer 94% van alle transacties plaats in vreemde valuta. In Maracaibo, waar doorlopende black-outs creditcardlezers dagenlang onbruikbaar hebben gemaakt, was ongeveer 92% van de omzet in vreemde valuta.

De meeste verkopen in de grootste steden van Venezuela vinden plaats in vreemde valuta. In het afgelopen jaar is de Amerikaanse dollar de officieuze valuta van Venezuela geworden. De ineenstorting van de bolivar, die in 2019 99% van zijn waarde verloor tegen de dollar, weerspiegelt die van de Venezolaanse economie, die haar zesde jaar van achteruitgang ingaat. Hoewel de inflatie enigszins is afgenomen, loopt deze volgens de Cafe Con Leche-index van Bloomberg naar schatting op jaarbasis tegen de 4.344%.

Meer dan de 4 miljoen Venezolanen die de afgelopen jaren zijn geëmigreerd om aan de economische crisis te ontsnappen, sturen remittances die volgens schattingen van Ecoanalitica dit jaar US$ 4 miljard zullen bedragen. Dit heeft een inbreuk op de levensstandaard veroorzaakt tussen mensen met toegang tot harde valuta en mensen zonder.

Uit de studie bleek ook dat 81% van de omzet in contanten plaatsvond, wat uitdagingen voor lokale bedrijven met zich meebrengt, aangezien slechts enkele banken zijn begonnen met het aanbieden van rekeningen in vreemde valuta die meer op depositoboxen lijken. "Ik geloof niet dat de economie volledig zal worden gedollariseerd, maar het vertoont een groeiende trend die moeilijk te keren is," zei Asdrubal Oliveros, directeur van Ecoanalitica. "We blijven een dubbele economie hebben waarin de dollar steeds belangrijker wordt."
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April
Saturday 13 April