Caricom-voorzitter Mottley wil eenheid in samenwerking
19 Feb 2020, 11:46
foto
Premier Mia Mottley van Barbados heeft in haar hoedanigheid als voorzitter van de Caricom opgeroepen tot eenheid in samenwerking. (Foto: Barbados Today)


Premier Mia Mottley heeft de lidstaten van de Caribische Gemeenschap (Caricom) vandaag opgeroepen om in eenheid samen te werken om de talloze problemen die hen aangaan aan te pakken. Die kwesties - variërend van klimaatverandering tot gezondheidsproblemen, zwarte lijst en criminaliteit en geweld - staan op de agenda van de 31e Caricom Tussentijdse Bijeenkomst. De regeringsleiders van het vijftienkoppige blok zijn voor twee dagen in Bridgetown bijeen voor de top. Vicepresident Ashwin Adhin vertegenwoordigt president Desi Bouterse op deze bijeenkomst.

Premier Mottley, de huidige Caricom-voorzitter, heeft tijdens de openingszitting de regionale staten opgeroepen om zich te concentreren op de uitdagingen en de respons. "Dit is een cruciaal moment voor ons als gemeenschap om te begrijpen of dat de uitdagingen zijn met betrekking tot chronische NCD's [niet-overdraagbare ziekten]. . . of dat de uitdaging de meer besproken en definitieve existentiële crisis van het klimaat is die ons treft. . . of dat het geweld is dat echt een volksgezondheidsprobleem is geworden. . . of dat het de uitdagingen zijn voor onze fiscale soevereiniteit, of dat het de uitdagingen van het multilateralisme zijn die zich richten op en streven naar de integriteit van onze vrijheid van vereniging als kleine groeperingen, we moeten bepalen hoe we deze uitdagingen het beste kunnen aangaan." Mottley benadrukte dat er kracht was in eenheid, en voegde eraan toe dat "of het nu op het niveau van landen is of op het niveau van huizen en gemeenschappen, het zijn van goede vrienden moet ergens voor staan". Tegelijkertijd zei de Caricom-voorzitter dat enig zelfonderzoek vereist was.

Ze zei dat, hoewel het Caricom-secretariaat met EC 30 miljoen minder functioneerde dan tien jaar geleden en 40 mensen minder dan 30 jaar geleden, leiders nog steeds meer eisten. "We moeten ons daarom afvragen of we de juiste governance- en financieringsmodellen hebben om de duurzaamheid van deze familiebeweging te waarborgen die zo essentieel om welvaart te brengen voor onze burgers," zei Mottley.

Als zodanig heeft zij de premier van St. Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, uitgedaagd om "opnieuw tot ons te komen met een modaliteit die een effectievere uitvoering van de beslissingen van regeringsleiders mogelijk maakt, met name met betrekking tot de Caricom Single Market and Single Economy". De vorige Caricom-voorzitter voordat Mottley overnam, premier Allan Chastanet van St. Lucia heeft zijn vertrouwen uitgesproken in het leiderschap van Mottley. Hij memoreerde de verschillende "problematische gebieden" die hij tijdens zijn zes maanden durende voorzitterschap had aangepakt en die meer werk nodig had.

Die omvatten correspondentbankieren, zwarte lijsten van de Europese Unie, klimaatverandering, de aanhoudende politieke crisis in Venezuela en kwesties in verband met de situatie in Haïti. "Helaas zijn geen van deze kwesties verdwenen en het is aan de aantredende voorzitter om namens ons te blijven lobbyen, omdat in de meeste gevallen de urgentie nog groter is," zei Chastanet.

Hij riep op om te blijven lobbyen over de herclassificatie van kleine eilandontwikkelingsstaten (SIDS) door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), en zei dat het tijd werd om rekening te houden met de "kwetsbaarheid van de regio en de negatieve gevolgen van de huidige protocollen betreffende schuldclassificatie en onze toegang tot financiering." De premier van St. Lucia voegde eraan toe: "Bovendien moeten we onze inspanningen verdubbelen in de richting van de oprichting van een speciaal fonds voor wiegendood." Hij riep ook op tot "rechtvaardigheid op milieugebied".

Caricom-secretaris-generaal ambassadeur Irwin LaRocque voegde zich bij premier Mottley in haar oproep tot eenheid om de uitdagingen van de regio aan te pakken en benadrukte de impact van klimaatverandering, de noodzaak om de technologische capaciteit te vergroten en het buitenlandse bereik te vergroten. "We moeten een veerkrachtige Caribische gemeenschap opbouwen. Om dit te doen is een allesomvattende aanpak nodig die de vaardigheden, talenten en middelen van de publieke en private sector, de arbeid, het maatschappelijk middenveld en, inderdaad, de hele samenleving omvat." Hij wees erop dat het samenwerking en hulp vereist van onze vrienden in de internationale gemeenschap. "Deze gecombineerde en gecoördineerde inspanningen zullen ons goed van pas komen als we proberen die veerkracht op te bouwen om de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, met name de existentiële dreiging van klimaatverandering, te bestrijden."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April