'Chinese puntjes' niet duurder geworden
14 Feb, 21:31
foto
Bakkers en leden van de Winkeliers en Ondernemersvereniging Suriname bij een spoedoverleg met minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. (Foto: HI&T/NII)


De zogenoemde 'Chinese puntjes' zijn niet in prijs verhoogd; voor een broodje van 65 gram moet in de supermarkt nog steeds maximaal SRD 0,85 betaald worden. Dit blijkt uit een gesprek van minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), met enkele bakkers en de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS). Tsang had de groep opgeroepen voor een spoedberaad, naar aanleiding van een persbericht dat de broodjes 10 cent duurder waren geworden.

Bij de persconferentie van president Desi Bouterse op 7 februari 2020 heeft de bewindsman een pakket van maatregelen aangekondigd om de verwachte kunstmatige opstuwing van de wisselkoers tegen te gaan. Onderdeel van dit pakket van maatregelen is, dat de overheid in samenwerking met enkele importeurs een lading blom uit Nederland tegen zeer concurrerende prijs heeft laten halen.

De lading is ondertussen gearriveerd en Tsang heeft de bakkers gegarandeerd dat er blom beschikbaar zal zijn voor hen. Zij kunnen zich in de komende periode registreren bij het ministerie om blom te kopen voor SRD 185 per baal. In de komende periode zullen er via het Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) project, uit een samenwerking met de Islamic Bank, ook grondstoffen voor de productie van blom geïmporteerd worden.

Tsang heeft aangegeven, dat de bakkers voor leningen een beroep kunnen doen op het KMO-fonds van het ministerie van HI&T. Met het ministerie van Financiën zullen de mogelijkheden voor ontheffing van invoerrechten op het invoeren van onderdelen ten behoeve van productiemachines, worden besproken.

Er is geen reden voor prijsverhoging van brood, omdat er maatregelen zijn getroffen door het ministerie voor de beschikbaarheid van blom tegen een gereduceerd tarief. “Indien we niet willen dat de wisselkoers op hol slaat en dat het levensonderhoud voor de burgers onhoudbaar wordt, dan zullen we allen samen moeten werken om dit tegen te gaan”, gaf Tsang de bakkers mee.

Tsang beloofde dat er nog meer gesprekken zullen volgen met stakeholders om effecten van de kunstmatige koersstijging op de economie tegen te gaan, zegt het Nationaal Informatie Instituut.

Friday 10 April
Thursday 09 April
Wednesday 08 April