Hakrinbank drukte vroegtijdig op de rem bij CBvS-overmakingen
05 Feb 2020, 09:43
foto


Hakrinbank heeft vroegtijdig aan de bel getrokken, waardoor de schade aan haar kasreservemiddelen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) 'beperkt' is gebleven. Van de US$ 100 miljoen kasreserve middelen die ontbreekt, is zo'n 3,6 miljoen euro en US$ 1,9 miljoen van de Hakrinbank. Het totaal aan middelen van de Hakrinbank is 57 miljoen euro en US$ 265 miljoen. In een circulaire, gevolgd door een bijeenkomst, heeft de Hakrinbank haar personeel ingelicht over haar kasreserve middelen.

Van de Hakrinbank ontbreekt ongeveer 6,3% van de aan euro's toevertrouwde middelen en zo'n 0,7% van de US$ van de totaal toevertrouwde middelen aan de bank aan de moederbank. Algemeen directeur Rafiek Sheorajpanday van de Hakrinbank heeft geprobeerd zijn personeel gerust te stellen door te zeggen dat voor de Hakrinbank de ontbrekende kasreserve middelen, een "relatief beperkt risico c.q. exposure op de CBvS" is.

De bankdirecteur stelt vast dat de tegoeden van de cliënten veilig zijn bij de Hakrinbank en dat de soliditeit van de bank ijzersterk is. Hij informeert dat de eurogelden bij de CBvS hun oorsprong vinden in de valutaswaps uit 2014 en de stopzetting van de euro geldzendingen. "Door de naar onze beoordeling (te) lange duur van implementatie van de gemaakte afspraken zijn we vroegtijdig gestopt met het overmaken van de US$ naar de CBvS." Sheorajpanday zegt dat zij daardoor relatief minder risico hebben genomen op de CBvS en "is de (open) exposure die wij thans hebben (het deel van de kasreservemiddelen dat er niet is) beperkt." Hij merkt op dat de bancaire  bedrijfsactiviteiten zonder enige hindernis volledig en ongestoord kunnen worden gecontinueerd. Hij garandeert dat de bank prompt kan voldoen aan alle opvragingen van cliënten, zowel wat betreft contante opnames, als lokale en internationale overmakingen in US$ en Euro.

Sheorajpanday heeft ook een beroep gedaan op zijn personeel om in de communicatie met cliënten en anderen over deze kwestie de CBvS niet disrespectvol te bespreken. "Hoewel ons vertrouwen is aangetast vanwege het oneigenlijk gebruik van de kasreserve gelden door gewezen governor Van Trikt zijn er vele competente en integere centrale bankiers die hun werk naar eer en geweten verrichten." Hij voegt eraan toe dat het onze moederbank blijft. "Laten we vanwege onze teleurstelling en afkeuring voor gepleegde handelingen de goede elementen binnen het instituut niet tekort doen door het gehele instituut te criminaliseren en negatief te bejegenen."
pdf-icon.gif Circulaire_Hakrinbank_Kasreserve.docx                
Advertenties