Padieprijs heet hangijzer bij gesprekken met rijstboeren
04 Feb 2020, 12:37
foto
Een deel van de afgevaardigden van Padie Boerenorganisaties, het Overliggend Waterschap MCP, padieverwerkers en rijstexporteurs bij het overleg met LVV. (Foto: LVV/NII).


De opkoopprijs van padie was centraal bij gesprekken van een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) afgelopen weekend, met vertegenwoordigers van de Padie Boerenorganisaties, het Overliggend Waterschap MCP (OW MCP), padieverwerkers en rijstexporteurs.  De boeren stellen dat het ministerie van LVV niet in staat is een padieprijs te bepalen, terwijl LVV vindt dat de padieprijs tot stand zou moeten komen door onderhandelingen tussen boeren, opkopers, verwerkers en exporteurs, zoals dat in Guyana gebeurt.

De fungerende onderdirecteur Landbouw van LVV, Arthur Zalmijn, tevens de delegatieleider, vindt dat de padieprijs in principe tot stand moet komen door onderhandelingen, zoals dat in Guyana gebeurt. Dit systeem zal met minister Rabin Parmessar van LVV besproken worden, zodat het ministerie de bijbehorende wetgeving kan voorbereiden.

Ook de problemen rond irrigatiewater zijn besproken. De pompen te Wakay en van Wageningen functioneren niet optimaal. Voor de defecte pompen van Wakay zijn er offertes opgevraagd aan de leverancier die deze moet uitbrengen aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling, daar de pompen onder dit ministerie vallen. Hierna zullen de middelen vrijgemaakt moeten worden voor reparatie. Te Wageningen zijn er onvoorziene omstandigheden aangetroffen bij het slopen van de oude pompen.

In een persconferentie is door Zalmijn aangegeven, dat LVV in samenwerking met de International Development Bank, IDB, een project uitvoert. Dit project bedraagt USD 30 miljoen en bestaat uit 2 fasen. De eerste fase houdt capaciteitsversterking in, waarbij mensen zullen worden getraind in het vergaren van informatie, statistiekverwerking en de landbouwtelling. In de tweede fase zullen de irrigatiewerken worden aangepakt.

De onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin, beleidsadviseur Jaswant Sahtoe en de coördinator Regio West, Guido van der Kooye, maakten ook deel uit van de afvaardiging. De districtscommissaris van Nickerie, Nisha Kurban-Baboe was ook aanwezig tijdens het overleg, meldt het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April