Somohardjo: Aanpak corruptie en veiligheid sterk opvoeren
04 Feb 2020, 07:04
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van PL


De vele gevallen van corruptie die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan, worden zonder aanzien des persoon aangepakt. “Wij gaan daden stellen. Wie fout is, corrupt is en tegen de wet handelt, zullen we aanpakken”, zegt de Pertjajah Luhur (PL) bij monde van haar voorzitter Paul Somohardjo.  

De miljoenen dollars aan kasreserve die onlangs zijn verdwenen terwijl ze beheerd werden door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de dollars die via Chotelal worden verkocht maar van wie niemand weet waar ze vandaan komen en de enorme ‘leningen’ die via de SPSB zijn verstrekt zonder dat die terugbetaald zijn, vormen slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg van corruptiegevallen, die de PL vast van plan is te onderzoeken als zij regeermacht krijgt. Daarnaast is de partij voornemens om concrete oplossingen aan te dragen voor de hoge mate van criminaliteit en de verkeers(on)veiligheid. Er heerst zoveel verkeerschaos, de verkeerscriminaliteit loopt de spuigaten uit en teveel mensen laten het leven tijdens een aanrijding. “Dat móet aangepakt worden. En dat zullen we zeker doen als we het beheer krijgen over het ministerie van Justitie en Politie”, zegt Somohardjo.

De PL-voorzitter is ervan overtuigd dat samen met het Openbaar Ministerie klaarheid kan worden gebracht in de vele gevallen van corruptie, waarover tot nu toe zand is gestrooid. Hij stelt dat de partij beschikt over voldoende kader die de bestaande problemen waarmee Juspol kampt kan oplossen. “Dus behalve zorgen voor aanpak van de corruptie, ook zorgen voor veiligheid, want veiligheid heeft het volk hard nodig.” Somohardjo zegt dat men er niet vreemd van moet opkijken als dit jaar daadwerkelijk het jaar van HVB zal zijn: “HVB gaat nu echt verdubbelen, misschien wel vijf maal zo groot. En met HVB bedoelen we natuurlijk het Huis van Bewaring.”

De PL streeft ernaar minimaal zeven zetels te halen, maar werkt er keihard aan om tien zetels te verwerven. “Wij geven de garantie dat we de corruptie gaan aanpakken. We gaan ons niet alleen focussen op het vonnis van Desi Bouterse, we pakken ook de witte-boord-criminelen aan. Niet alleen de mensen die doksen stelen, of de mensen die bedreigingen uiten via facebook. We pakken de mensen aan die echt het land benadelen”. 

De partij ziet het als haar taak het volk bescherming en veiligheid te bieden. Zij houdt de democratie – vervat in het partijprogramma als één van de vier pijlers - hoog in het vaandel. “Het moment dat we de regeermacht krijgen, gaan wij het symbool van democratie, het hoofdbureau van de politie dat weggeschoten was, weer plaatsen op dezelfde plek. En het monument van de revolutie zullen we daar laten, maar wel geketend in het gebouw dat dienst zal doen als politiehoofdbureau. Waarom heeft Bouterse toentertijd het politiebureau eerst beschoten en bijvoorbeeld niet het regeringsgebouw? Omdat dat het symbool van de democratie was. En dat gaan wij in ere herstellen.”
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April