Zonnelampenproject uitgevoerd op VOJ-school Albina
04 Feb 2020, 08:58
foto
Jeugdleiders uit het jeugdambassadeursprogramma poseren met leerlingen van VOJ Albina en hun zonnelampen. (Foto: J&S/NII)


Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken (S&J) voert samen met de ambassade van India in Suriname het project ‘Solar Urja through Location for Sustainability’ (SOULS) uit. Aangewezen jeugdleiders leren hierbij aan leeftijdsgenoten solarlampen in elkaar zetten. Afgelopen zaterdag is in het district Marowijne de VOJ-school Albina aangedaan; eerder waren in Paramaribo de R.D. Simonsschool en het Poly Technisch College bezocht.

Het project wordt uitgevoerd in het kader van de 150ste geboortedag van Mahatma Gandhi. De vertegenwoordiger van de ambassade van India, Pankaj Kumar Sharma, vertelde aan de leerlingen wat de bedoeling van het project is. SOULS is een initiatief van IIT Bombay dat schone energie helpt leveren aan het land door een duurzaam en gelokaliseerd ecosysteem voor zonne-energie te ontwikkelen, meldt de voorlichting van S&J, via het Nationaal Informatie Instituut.

Minister Lalinie Gopal van S&J ging ook in op de voordelen van solarlampen. Bij het invallen van de schemer branden de lampjes vanzelf zonder dat bedrading en elektriciteit nodig is. Door de aanschaf van deze zonne-energie lampen zal ook de energierekening dalen en tegelijkertijd wordt door het gebruik van die lampjes CO2-uitstoot verminderd.
S&J kreeg het verzoek van de ambassade van India, om leiders te identificeren die de leerlingen kunnen uitleggen hoe een solar lamp in elkaar wordt gezet.

Het ministerie heeft via zijn jeugdambassadeursprogramma’s jeugdleiders uit de verschillende districten voorgedragen die vervolgens een onlineworkshop hebben gevolgd. Deze leiders worden voor dit project ingezet om de kennis en vaardigheden die zij hebben opgedaan, over te brengen aan de overige jongeren in de verschillende districten. Het Solar Lamps project zal ook uitgevoerd worden te Brokopondo en Sipaliwini.

Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April