Coronavirus: China ervaart grootste val in vier jaar
03 Feb 2020, 11:26
foto
De Chinese aandelenbeurzen hebben vandaag de grootste val gezien in vier jaar. (Getty Images)


De economische en diplomatieke kosten van de Chinese coronavirus-epidemie zijn maandag gestegen met investeerders die 400 miljard dollar van de waarde van aandelen hebben geschrapt en de regering die de Verenigde Staten beschuldigde van overreageren op de uitbraak en het zaaien van paniek.

Het aantal doden in China door het nieuw geïdentificeerde virus, dat in december opkwam in de stad Wuhan in de centrale provincie Hubei, was sinds zondag gestegen tot 361, een stijging van 57 ten opzichte van de vorige dag, aldus de National Health Commission.

De angst voor het coronavirus leidde tot een scherpe daling van de Chinese aandelen toen de markt na de maanjaarsvakantie weer openging. De Shanghai Composite-index bijna 8% lager sloot, de grootste dagelijkse daling gedurende meer dan vier jaar.

Productie-, materialen- en consumptiegoederenbedrijven behoorden tot de zwaarst getroffen, terwijl de aandelen in de gezondheidszorg enorm zijn gestegen. De val kwam ondanks dat de Chinese centrale bank nieuwe maatregelen aankondigde om de impact van de uitbraak te verminderen.

De People's Bank of China (PBOC) heeft onverwacht de korte termijn rente verlaagd als onderdeel van haar pogingen om de druk op de economie te verlichten door het zich snel verspreidende virus. Het heeft maandag ook een extra 150 miljard yuan (US$ 22 miljard) in de economie gepompt, een beweging die erop gericht is te zorgen voor voldoende liquiditeit in het banksysteem.

De PBOC zei dat het gedurende de week meer geld beschikbaar zou kunnen stellen, omdat Chinese financiële toezichthouders voorspellen dat de impact op de toch al langzamere economie van het land "op korte termijn" zal zijn. De uitbraak van het coronavirus komt als de Chinese economie, de op één na grootste ter wereld na de VS, vertraagt, na de handelsoorlog tussen Washington en Beijing.

China zag vorig jaar een economische groei van 6,1% - de zwakste uitbreiding in ongeveer drie decennia. Eerder deze maand werd een gedeeltelijke handelsovereenkomst ondertekend die de spanningen verlichtte, maar de meeste tarieven blijven van kracht.

De dalende aandelenkoersen in China komen nadat de wereldwijde markten de afgelopen dagen schokken kregen door de epidemie. Vorige week bereikte de S&P 500-index van Wall Street de slechtste week sinds oktober. Analisten zeggen dat de impact van het virus - dat grote steden volledig of gedeeltelijk heeft afgesloten - de groei zou kunnen schaden als het langdurig aanhoudt.

De reis- en toerismesectoren van China hebben al een zware klap gehad tijdens een ongewoon rustige Spring Festival vakantie, terwijl bioscopen werden gedwongen te sluiten om te proberen het virus te beheersen.

Ondertussen hebben tal van fabrieken hun productie opgeschort, terwijl bedrijven werknemers hebben opgedragen om vanuit huis te werken. Foxconn, Toyota, Starbucks, McDonald's en Volkswagen zijn slechts enkele van de zakelijke reuzen die in heel China hun activiteiten hebben opgeschort of winkels met luiken hebben gesloten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April