De kasreserveregeling
03 Feb 2020, 18:30
foto


In de moderne geïndustrialiseerde landen wordt de monetaire autoriteit gevormd door de centrale bank. Dit is een zelfstandige instelling die weliswaar nauw contact houdt met het Ministerie van Financiën, maar zelf de waarde van het geld bewaakt. Hiermee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat politici in verkiezingstijd de geldpers laten rollen om extra uitgaven te financieren, wat later tot een onverantwoorde inflatie zou kunnen leiden. In Suriname heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) deze rol.

De kasreserveregeling is in mei 2001 in Suriname geïntroduceerd voor de algemene banken. Dit houdt simpelweg in dat alle banken in Suriname een deel van hun publieke tegoeden renteloos reserveert bij de centrale bank.

Waarom?
- Om ervoor te zorgen dat banken hun financiële verplichtingen te allen tijden kunnen voldoen. Kasreserves worden dus aangehouden ter voorkoming van liquiditeitsproblemen bij banken. Een bank is namelijk geen willekeurige organisatie en mag eigenlijk nooit failliet gaan, want als een bank failliet gaat kan het hele financieel systeem omvallen.

- De Kasreserve kan als Leenfaciliteit gebruikt worden voor banken met een tijdelijk tekort aan kapitaal. Zo kan een ”zwakke” bank versterkt worden door een “sterkere” bank waardoor het financieel systeem in het land stabiel blijft.

- Het is een monetair instrument van de CBvS om de kredietvraag af te remmen of te sturen. Door kastekort zal niet alleen de rente stijgen maar zijn de banken genoodzaakt hun kredietverlening af te remmen (Schong & van der Wal, 1994).

Op de website van de boodschap kwam ik deze reden tegen:
Het aanhouden van kasreserve bij CBvS heeft een risico weging van 0%. Hierdoor verbetert de solvabiliteit positie van de banken en de broosheid (Article IV IMF rapport 2018) van de financiële sector wordt gemitigeerd en dus verbeterd. Middels het opzetten van een Strategic Investment Committee waarin alle partijen zullen zijn vertegenwoordigd zal gezamenlijk beleid worden geformuleerd voor het investeren van de kasreserve middelen. (Het algemeen belang van kasreservers, 2019)

In de speech van de vicepresident die op Starnieuws verscheen zei hij het volgende:
- “Dat geld was bedoeld om te gebruiken”
- “Importen moeten gedekt worden”
- “Basisgoederen moeten betaald worden”
- “Aflossingen (van de overheid) moeten betaald worden”
Deze redenen komen niet overeen met het doel van de kasreserveregeling. Zoals we hierboven hebben gezien valt de kasreserveregeling onder het beleid van de centrale bank van Suriname om het vertrouwen in financieel systeem te onderbouwen en stabiliteit te creëren. De Centrale Bank van Suriname is geen geldschieter voor de overheid.

Een andere vraag is: Hoe kon dit gebeuren? Hoe kan 100 miljoen verdwijnen, terwijl er een wekelijkse toetsing is bij de kasreserveregeling. Deze belangrijke monetaire informatie is wekelijks beschikbaar waardoor het beleid tijdig kan worden bijgesteld. Of is er iets anders aan de hand?

Een onafhankelijke moederbank moet zorgen voor financiële stabiliteit en bijdragen aan duurzame welvaart in Suriname. Deze actie zorgt voor financiële onrust in de samenleving en draagt niet bij aan duurzame welvaart. De governancestructuren hebben gefaald. Ze zijn niet stevig genoeg. Het is tijd om de governancestructuren steviger te maken. Er is te veel invloed vanuit de overheid op de Centrale Bank van Suriname.

John Misidjan MSc

Bronnen
Het algemeen belang van kasreserves. (2019, mei 30).
Jahangir-Abdoelrahman, D. S. (2007, februari 12). De kasreserveregeling in Suriname.
Schong, H., & van der Wal, D. (1994). Harmonisatie van het Monetaire instrumentarium in de EMU. Amsterdam: Vrije Universiteit.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April