Eerste coronavirus-dode buiten China, ruim 14.000 infecties
02 Feb 2020, 10:26
foto
Mensen in China doen inkopen terwijl het land steeds meer in isolatie raakt. (Foto: Reuters)


De eerste dode als gevolg van het corona virus buiten China is in de Filipijnen genoteerd. Het gaat om een 44-jarige Chinese man uit Wuhan in de provincie Hubei waar het virus zijn oorsprong vindt. De man was geïnfecteerd voordat hij de Filipijnen binnenkwam, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

China voerde maatregelen op om de coronavirus-epidemie te bedwingen en zijn economie op gang te brengen die werd getroffen door reisbeperkingen en bedrijfssluitingen op zondag, nadat de eerste dood door de ziekte buiten het land werd gemeld.

Een 44-jarige Chinese man uit het epicentrum van de epidemie, reisde naar de Filipijnen en stierf zaterdag in een ziekenhuis in Manila, zei het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer 304 mensen zijn gestorven in China, zei de National Health Commission van het land op zondag. Infecties in China zijn vanaf zaterdag gestegen naar 14.380, de grootste dagelijkse stijging, voegde de commissie eraan toe. Er zijn nog eens 171 gevallen gemeld in meer dan twee dozijn andere landen en regio's, waaronder de Verenigde Staten, Japan, Thailand, Hong Kong en Groot-Brittannië.

Beijing wordt geconfronteerd met een steeds groter wordend isolement, aangezien de landen reisbeperkingen invoeren, luchtvaartmaatschappijen vluchten opschorten en overheden hun burgers evacueren, met het risico op een vertraging van de op één na grootste economie ter wereld.

De centrale bank van China zei dat het een forse 1,2 biljoen yuan (US$ 173,8 miljard) aan liquiditeit in de markten zou injecteren via reverse repo-operaties op maandag, terwijl het land zich voorbereidt om zijn aandelenmarkten te heropenen na een verlengde nieuwe maanjaarvakantie.

De autoriteiten hebben toegezegd verschillende monetaire-beleidsinstrumenten te zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat de liquiditeit redelijk ruim blijft en om ondernemingen in moeilijkheden te ondersteunen.

China Evergrande Group, de op twee na grootste projectontwikkelaar van het land, zei zondag in een interne notitie dat het zijn nieuwe maanvakantie tot 16 februari zou verlengen en de bouwwerkzaamheden op al zijn 1.246 locaties zou opschorten tot 20 februari.

In Beijing bleven enkele winkelcentra open, maar het personeel stond buiten om de temperatuur van de klant te meten. Veel andere winkels en cafés in de hoofdstad kozen ervoor om te sluiten. "We kunnen niet werken en hebben geen inkomsten. Ik werk liever dan thuis te blijven en niets te doen,” zei de 32-jarige restaurantmedewerker Wu Caixia in de hoofdstad.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April