Volksgezondheid wil coronavirus buiten de deur houden
31 Jan 2020, 19:18
foto
Waarnemend directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun en minister Antoine Elias tijdens een persconferentie vandaag bij het BOG. (Foto: René Gompers)


Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat wat betreft de coronavirus "alles onder controle is". Er zijn geen gevallen in Suriname, “geen vermoedelijke en geen verdachte gevallen.” Er zijn 35 pagina's aan maatregelen getroffen, en als het virus toch het land zou binnenkomen, staat alles klaar om het de kop in te drukken en besmetting te minimaliseren. Er is ondertussen ook goed nieuws: in China, waar de ziekte voor het eerst uitbrak, zijn al 170 personen die er ernstig aan toe waren, uit het ziekenhuis ontslagen. 

Het ministerie heeft bij het Centraal Laboratorium van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) een persconferentie gehouden over de stand van zaken. Minister Antoine Elias en waarnemend directeur van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun, hebben het publiek ook opgeroepen om de officiële kanalen te blijven volgen. Op sociale media gaan er heel wat berichten rond over ziektegevallen en het op afstand houden van Chinezen. Jessurun waarschuwt dat ‘fake news’ verspreiden strafbaar is. Elias roept op om de Chinese landgenoot niet te discrimineren. 

“De burgerij heeft ook de taak om geen paniek te zaaien, om de juiste lijnen te volgen,” merkt Jessurun op. “Als u ziek bent gaat u naar de huisdokter. Als u wat te melden heeft, als u vindt dat er mensen op de hoek met mondmaskers rondlopen, of vindt u iets verdacht… ga het niet posten maar bel 178! Zodat de juiste procedures gevolgd kunnen worden. Het (coronavirus) kan het land binnenkomen op een manier dat we hebben gemist misschien. We moeten het allemaal kunnen volgen zodat we het kunnen indammen.” 

Enkele van de maatregelen die in een 35 pagina's handleiding zijn opgenomen, zijn: het screenen van mensen bij de verschillende plekken om het land binnen te komen, er zijn isolatie en quarantaine locaties geïdentificeerd, ziekenhuizen zijn op alert, richtlijnen en behandelmethodes zijn bekend bij de partners. Het coronavirus is geen nieuw virus, geeft Jessurun aan. Het komt bij dieren voor maar deze vorm tast wel de gezondheid van mensen aan. Wereldwijd zijn er 9000 gevallen geteld, 213 mensen zijn eraan gestorven.  De symptomen van het coronavirus zijn hetzelfde als andere griepklachten, geeft Jessurun aan; koorts, hoofdpijn, zwakte, algemeen gevoel van onwel zijn,  spier- en lichaamspijnen, hoestklachten, niezen, ademhalingsproblemen. Bij het coronavirus neemt het ergere vormen aan. 

Jessurun legt uit hoe besmetting van het coronavirus te voorkomen. “Net als bij andere griepklachten, handen wassen, gewoon met water en zeep. Afdrogen met een wegwerp doek, geen bosies en brasa's bij zieke personen,” licht ze toe. “Niezen in de plooien van de ellebogen. Bij handdrukken zo vaak mogelijk de handen desinfecteren. Het lijkt vervelend maar het gaat om je gezondheid. Dit virus komt van zieke dieren. Als er zieke dieren zijn probeer daar zo ver mogelijk van weg te blijven.” Oudere mensen en baby's moeten extra beschermd worden. 

Minister Elias roept het publiek nogmaals op om mee te werken aan een ordelijk verloop. “Doe niet aan fake news, dit heeft met ons aller gezondheid te maken. Zaai geen paniek. We hebben alles onder controle. We kunnen niet garanderen dat het virus Suriname niet binnenkomt. Maar we hebben alles in place om het op te vangen. Als er een geval is, gaan we u informeren, we gaan niks geheim houden!” Jessurun deelt mee dat in China 170 mensen die met ernstige klachten waren opgenomen, weer naar huis mogen. “Het begint in elk geval al de goeie richting op te gaan.” 

René Gompers
            video.gif video
Advertenties