DOE: Meer instanties verantwoordelijk voor schandaal CBVS
31 Jan 2020, 18:09
foto


De leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de regering en de Bankiersvereniging hebben Suriname in een monetaire crisis gedompeld, zegt DOE in een verklaring. US$ 100 miljoen kasreserve van de commerciële banken, waarvan burgers en bedrijven de eigenaars zijn, zijn verduisterd.  Mede hierdoor wordt Suriname ook in de gevarenzone gebracht rond het oordeel van de Caribbean Financial Action Task Force  over de National Risk Assessment rapportage. 

Het huidige schandaal bij de CBvS, de zoveelste in betrekkelijk korte tijd, heeft bij DOE grote verontwaardiging en ongeloof opgeroepen. Dit, omdat de partij ervan uitging dat de monetaire autoriteiten, de CBvS en de minister van Financiën cq de regering ervan bewust waren dat de kasreservemiddelen privé-tegoeden zijn van Surinaamse burgers en bedrijven waaraan nimmer mocht worden gekomen. De autoriteiten moesten zich ook bewust zijn van het feit dat het onder de verantwoordelijkheid brengen van deze tegoeden bij de CBvS het vertrouwen op de proef gesteld is geworden. 

Een goed en gezond beheer van deze middelen is tenslotte fundamenteel voor een stabiele macro-economische situatie. Helaas is dit alles grof en brutaal overboord gegooid en gelden van de burgers misbruikt. Wij zien in deze niet alleen de ex-governor als verantwoordelijke, maar evenzo de Raad van Toezicht van de CBvS, de minister van Financiën, de president en de vicepresident van de Republiek Suriname. Dit, omdat het doel waarvoor de middelen onwettig zijn ingezet ook consent nodig heeft van deze organen en instituten en tevens een verantwoordings- en toezichthoudende plicht op hun rust. De Bankiersvereniging gaat hierbij ook niet vrijuit, omdat zij de verantwoordelijkheid heeft om veiligheid van de middelen van hun cliënten te garanderen. De reeds  zeer fragiele schijn  economische stabiliteit en het vertrouwen is aan diggelen geslagen door deze onverantwoordelijke autoriteiten, organen, personen en instituten. Opnieuw een dieptepunt voor wat integer beleid zou moeten zijn. 

DOE vraagt daarom aan de regering om onmiddellijk aan de volksvertegenwoordiging tekst en uitleg te geven en gevolgen ook hieraan te verbinden. Ook wat betreft het ontslag van de douaneleiding, waarover tot nog toe onduidelijkheid over bestaat. 
Aan de samenleving wordt de garantie gegeven dat DOE, als anti-corruptie partij, er alles aan zal doen om klaarheid in deze onsmakelijke zaak te brengen. 
Advertenties