Luchtvaartmaatschappijen schorten China-vluchten op
31 Jan 2020, 07:11
foto
Medewerkers van Sri Lankan Airlines dragen maskers op de Bandaranaike International Airport nadat Sri Lanka het eerste geval van coronavirus in het land, in Katunayake, Sri Lanka op 30 januari 2020 heeft bevestigd. (Foto: Reuters)


Terwijl het aantal besmettingen en doden door het coronavirus in China gestaag blijft stijgen, gaan steeds meer vliegmaatschappijen ertoe over om hun vluchten naar China op te schorten. Het aantal doden is nu 213 terwijl er bijna 10.000 geïnfecteerden zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook de noodsituatie uitgeroepen voor de uitbraak van het coronavirus, dat oorspronkelijk in de Chinese provincie Wuhan is begonnen.

De luchtvaartmaatschappijen die hun vluchten naar China hebben opgeschort zijn Air Canada die op 28 januari aankondigde dat het bepaalde vluchten naar China annuleerde. Air France zei op 30 januari dat het alle lijnvluchten van en naar het vasteland van China tot 9 februari heeft opgeschort. Air India maakte bekend dat het zijn vlucht Mumbai-Delhi-Shanghai annuleerde van 31 januari tot 14 februari.

De Zuid-Koreaanse vliegmaatschappij Air Seoul zei op 28 januari dat alle vluchten naar China waren opgeschort. Air Tanzania, de luchtvaartmaatschappij van Tanzania, maakte bekend dat het zijn eerste vluchten naar China zou uitstellen. Het zou volgens planning in februari chartervluchten naar China beginnen.

De grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, American Airlines, zei dat het vluchten van Los Angeles naar Beijing en Shanghai van 9 februari tot 27 maart zou opschorten. British Airways (BA) zei op 30 januari dat het alle vluchten naar het vasteland van China voor een maand had geannuleerd.

Cathay Pacific Airways van Hong Kong heeft aangekondigd dat het van 30 januari tot eind maart de capaciteit van en naar het vasteland van China geleidelijk met 50% of meer zou verminderen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airways zei op 29 januari dat het vluchten naar China vanaf 6 februari tot en met 30 april met de helft terugbracht, van 42 naar 21 per week.

De nationale luchtvaartmaatschappij van Egypte, Egyptair, gaf op 30 januari aan dat het vanaf 1 februari alle vluchten van en naar China zou opschorten. Ethiopian Airlines, de Afrikaanse luchtvaartmaatschappij ontkende dat het op 30 januari alle vluchten naar China had opgeschort. De verklaring van de luchtvaartmaatschappij was in tegenspraak met het callcenter voor passagiers, dat Reuters eerder op de dag vertelde dat vluchten naar China waren opgeschort.

Het Finse Finnair zei op 28 januari dat het zijn vluchten naar Nanjing en Beijing tot eind maart zou opschorten nadat China de internationale groepsreizen uit het land had opgeschort. Finnair schort zijn drie wekelijkse vluchten tussen Helsinki en Beijing op tussen 5 februari en 29 maart en zijn twee wekelijkse vluchten tussen Helsinki en Nanjing tussen 8 februari en 29 maart.

De Indonesische Lion Air Group zei op 29 januari dat het vanaf februari alle vluchten naar China zou opschorten. De luchtvaartmaatschappij heeft tot nu toe zes vluchten uit verschillende Indonesische steden naar China opgeschort en zal de rest volgende maand opschorten. De Duitse Lufthansa zei op 29 januari dat het de vluchten van Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines van en naar China tot 9 februari opschort. De luchtvaartmaatschappij blijft vliegen naar Hong Kong, maar zal tot eind februari stoppen met het boeken van vluchten naar het vasteland van China.

Nordic airline SAS zei op 30 januari dat het heeft besloten alle vluchten van en naar Shanghai en Beijing van 31 januari tot 9 februari op te schorten. SAS biedt 12 regelmatige wekelijkse verbindingen van en naar Shanghai en Beijing. De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines zei op 30 januari dat het tussen 5 februari en 29 februari de frequentie van zijn lijnvluchten naar Beijing, Guangzhou, Shanghai en Xian zou verminderen.

Het in Chicago gevestigde United Airlines zei dat het een tweede fase van annulering van vluchten tussen de hubsteden in de Verenigde Staten en Beijing, Hong Kong en Shanghai zou uitvoeren, met als gevolg dat 332 extra retourreizen tot 28 maart zouden worden geannuleerd. De annuleringen verminderen de dagelijkse vluchten van de vervoerder voor het vasteland van China en Hong Kong van twaalf tot vier. United had eerder 24 Amerikaanse vluchten naar Beijing, Hong Kong en Shanghai geschorst tussen 1 en 8 februari vanwege een aanzienlijke daling van de vraag.

United Parcel Service Inc (UPS) heeft 22 China-vluchten geannuleerd, als gevolg van de quarantaines van Wuhan en normale productiesluitingen vanwege de nieuwe maanjaarvakantie, zei UPS Chief Executive David Abney op 30 januari. Hij gaf niet aan hoeveel annuleringen van vluchten te wijten waren aan het virus. Virgin Atlantic zei op 30 januari dat het vanaf 2 februari zijn dagelijkse activiteiten naar Shanghai voor twee weken zou opschorten. Het noemde een afnemende vraag naar vluchten en de veiligheid van zijn klanten en personeel als reden voor de opschorting.
Advertenties