Walgelijke Corruptie, Morele Afbraak, Leegroof Rijkdom
02 Feb 2020, 02:27
foto


En nog meer hiervan zijn al tientallen jaren duidelijke patronen in Suriname. Veel mensen uit alle lagen van de maatschappij zijn het spuugzat en willen nu eindelijk duidelijke verandering in deze tot stand brengen. Echter: we willen verandering en corruptiebestrijding, en vervolgens plannen we en doen we alles zodanig dat niets verandert.

Voorbeelden genoeg
Talrijke discussieavonden en conferenties worden er gehouden over anti-corruptie aanpak. Vele lezingen en artikelen in de pers over 'integer politiek leiderschap'. Weet u nog? Veel Assembleeleden en ministers zouden hun salarisverhoging van enkele jaren terug niet innen als blijk van medeleven met de gewone burger die pinaart, en nu? Je hoort er niets meer van. Nu de nieuwste aankondiging: vooraanstaande politieke partij komt met een integriteitsbeleid.  

“Personen met een vonnis of die verdachte zijn behoren te beseffen dat politieke functies voor personen zijn die geen smet hebben op hun naam en die met ongekende fysieke en mentale bekwaamheden zijn uitgerust, aldus deze politieke partij. Dus heeft de partij een integriteitscommissie en wervings/selectie commissie samengesteld. U begrijpt beste lezers: hebben deze commissieleden zelf een fantastisch integriteitsrecord? Verder is het bekend de toenemende morele afbraak vooral op de overheids werkvloer, schooljeugd en de wurgende deals die multinationals sluiten voor leegroof van ons goud, bossen, vis en landbouwgronden. Niet te vergeten die politici die zelf grondroof plegen. Weet u nog de met veel fanfare gevolgde 'integriteitstraining' van de regering te Berg en Dal. Wat is het resultaat van dit alles? En hoe komt het dat er niets verandert?

Om die verandering op gang te brengen zijn er twee uiterst belangrijke dynamieken in het spel.
1. De THINGS, de rationele dingen, zwart op wit zoals hierboven aangehaald. Verder regels, wetten, naleven ervan, monitoring ervan, goed beleidsplan, infrastructuur, vakkennis, competenties, straffen en recht systeem, geld, beleidsplan…

Nu komt het: wie moet de THINGS inplannen en uitvoeren? Juist:...
2. De PEOPLE, dat zijn wij, de burgers van hoog tot laag en wij hebben te maken met vakkennis, verstand, commitment, bewustwording, verantwoordelijkheid, mindset, attitude, maar ook met emoties, ego, dubbele agenda, vriendjespolitiek, corruptie, machtslust, eigen voordeel… Wij besteden haast alle geld en tijd in de 'things' aspecten en heel weinig in de 'people'. En juist de people is de meest complexe variable waar we geen aandacht aan besteden.

Over de people wil ik in de rest van dit artikel uitweiden. Ik doe dit graag vanuit mijn 34 jaar ervaring als arts voor de mind en body, waarbij ik heb kunnen analyseren hoe de mens triggers uit zijn omgeving verwerkt, hoe dit zijn mindset beïnvloedt en hoe vervolgens de mindset zijn denken stuurt en keuzes laat maken. En hoe je nu je mindset nog beter kan managen voor betere health, performance en happiness.

We zijn bekend met het fenomeen computervirus. Een computervirus (cv) is simpelweg een 'foutje' in de informatie dus de soft (hard)ware van de computer. Van tijd tot tijd  kan zo’n cv zich activeren. Als eenmaal zeer sterk geactiveerd, neemt de opgeblazen cv het functioneren van de computer over en wat je ook doet, de computer gehoorzaamt niet meer op jou opdrachten.Het zelfde is het geval bij de mens. In onze mindset (software) hebben we allemaal kleine foutjes die ik noem mindvirussen (mv). Mv’s zijn onderdrukte en niet verwerkte emoties van vroeger  die nu dagelijks getriggerd worden door onze omgeving. Eenmaal goed getriggerd kan zo’n mv zich sterk opblazen net als de CV en neemt het de mindset over en zelfs in erge gevallen bypassed het je verstand.

Met dit gegeven kan ik drie categorieën burgers identificeren:
1. Burgers die emoties goed hebben verwerkt, wel mv’s hebben doch ondanks triggers blijven die klein. De mindset wordt zonder storingen bepaald dus goede intenties en acties.
2. Burgers die door triggers toch wel opgeblazen mv’s ontwikkelen die deels tot volledig van tijd tot tijd de mindset overnemen dus mindvirus gestuurde acties. (corruptie, macht, eigen belang.) Een integriteitscommissie mist vaak deze groep, omdat in bepaalde perioden de mv’s klein zijn.
3. Burgers die continu opgeblazen mv’s hebben en gauw ook psychologische klachten manifesteren zoals: schizofrenie, narciscme (Trump), depressie,…
 
Neem nu als voorbeeld de recente Centrale Bank misstanden. De governor komt als cat 1 burger op zijn plek en al gauw door alle triggers van macht, geld, luxe, belandt hij in cat 2 en ja dan gebeuren de corruptieve daden en sleept hij anderen ook mee. Zo kun je alle corruptie praktijken plaatsen van Chinese trawlers, tot houtdeals, perceeluitgifte, skalians, trein van niets naar niets, overfractureringen en recentelijk nog de Alcoa deal.

Derhalve, willen we nu echt serieus corruptie aanpakken dan moeten er leiders gekozen worden uit cat1 en vervolgens door de 'things' en people gemonitord worden, zodat zij niet in cat 2 belanden. Dat is de nieuwe expertise om de people aspecten met name de mindset en mindvirus aspecten te herkennen en beter te managen. Dit zal een must moeten worden voor een nieuw politiek klimaat. Een nieuwe mindset, met nieuwe toolset en nieuw leerproces in alle lagen van de maatschappij.
 
Drs. Soeresh Gobardhan
arts in optimizing your health, performance & happiness 
Email: soereshgobardhan@gmail.com
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April