Railliesluis aangepast voor meer zoetwater naar rijstarealen
31 Jan 2020, 21:19
foto
De Railliesluis in de Middenstandspolder in Nickerie. (Foto: LVV/NII)


De middenstandspolder en Wageningen kampen reeds enige tijd met een tekort aan zoet water. Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) van het resort Henar, plegen momenteel aanpassingen aan de Railliesluis in de Middenstandspolder in het district Nickerie, om meer zoet water te kunnen brengen naar de rijstarealen in dit gebied.

De oorzaak van het gebrek aan zoet water is het gebrekkig functionerend oud Wageningen pompgemaal, die alleen bij vloedstand in de Nickerierivier kan worden ingezet. Boeren in de Middenstandspolder hebben de afgelopen weken ook gebruik gemaakt van water uit de Nickerierivier die via de Middenstandssluis werd ingelaten.

Door de aanhoudende droogte komt de zouttong van de Nickerierivier steeds verder de rivier binnen en is het niet meer mogelijk water via de middenstandssluis in te laten, omdat het zoutgehalte zelf boven de 1800 ppm ligt. Surinaamse rijstrassen kunnen een zoutgehalte tot 700 ppm verdragen, meldt LVV. (n.v.d.r.: ppm, parts per million, oftewel delen per miljoen is een maat voor concentratie.)

De Railliesluis ligt verder de rivier op en gezien het water op dit punt nog niet dusdanig verzilt is, kan deze sluis als optie gekozen worden om water uit de Nickerierivier te brengen naar lozingen, waardoor uit deze lozingen door de boeren water getrokken kan worden. De afgelopen dagen is het gebied rond de Railliesluis ontbost en zijn de medewerkers thans bezig de sluis zodanig in te stellen, dat deze bij vloed zoet water inlaat en de sluis dan dichthoudt, zodat het water niet terug de rivier instroomt. Tegelijkertijd is bij het pompgemaal Wageningen de mobiele pomp ingezet, om de pompcapaciteit te vergroten, zegt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.

Advertenties