Europa tot Groot-Brittannië: Tot ziens, auf Wiedersehen, adieu
30 Jan 2020, 16:40
foto
Britse leden in het EU- parlement poseren voor een foto gedurende de laatste plenaire sessie van het Europese Parlement in Brussels, België.(Foto: Reuters)


Met verdriet, met enige steun voor de Brexit en zelfs hoop op een terugkeer, namen Europeanen uit de 27 resterende EU-leden afscheid van het Verenigd Koninkrijk aan de vooravond van zijn historische vertrek. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie een uur voor middernacht op vrijdag.

Het Verenigd Koninkrijk gaat een onzekere toekomst tegemoet die ook Europa's naoorlogse project uitdaagt om eenheid te smeden uit de ruïnes van het conflict. "Tot ziens, dag mijn liefste!" zei Rudolf Stockey in het Duits tegen Reuters.

Vanuit heel Europa wensten EU-burgers het Verenigd Koninkrijk het beste na 47 jaar lidmaatschap. Sommigen spraken de hoop uit dat de Britten op een dag zouden terugkeren naar de Europese ploegen. "Terugkomen. Ik heb geen idee. We zijn niet zo verschillend," zei inwoner van Madrid, Marcos Leon.

Sommigen uitten hun bezorgdheid dat één van Europa's grootste mogendheden de club verliet. “Het spijt me heel erg dat het Verenigd Koninkrijk eruit stapt. Ik denk dat het heel, heel slecht is voor Europa, voor het Verenigd Koninkrijk, voor alles," zei Sara Invitto, uit Milaan. "Vaarwel!"

"Ik vind het een grote verspilling", zei de Belgische Francois Heimans, die zich zorgen maakte over populisme. Maar sommigen in Griekenland en Polen zeiden dat de Britten het juiste deden.

"Heb een goede Brexit jongens," zei Petros Papakyriakos uit Griekenland. "Ze doen wat goed is voor hun economie, en ik denk dat veel landen hun voorbeeld zullen volgen."

Inwoner van Gdansk, Henryk Kulesza, zei: "Het is goed dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. Het zal tijd worden. Ik vind dat Polen hetzelfde moet doen."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April