WHO-panel komt morgen bijeen voor coronavirus
29 Jan 2020, 19:17
foto
Een logo van de Wereldgezondheidsorganisatie is te zien bij het hoofdkantoor in Genève, Zwitserland. (Foto: Reuters)


Het Emergency Committee van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt morgen, donderdag, voor de derde keer in een week bijeen om te evalueren of de nieuwe verspreiding van het coronavirus vanuit China nu een internationale noodsituatie is. Dat heeft de WHO aangekondigd.

"Het comité zal de directeur-generaal adviseren of de uitbraak een gezondheidsnoodsituatie van internationale zorg vormt en welke aanbevelingen moeten worden gedaan om deze te beheersen," zei de WHO in een verklaring in Genève voorafgaand aan een nieuwsbriefing door senior WHO-expert Mike Ryan bij terugkeer uit China.

Het noodcomité, bestaande uit 16 onafhankelijke deskundigen, weigerde vorige week tweemaal om een wereldwijde noodsituatie uit te spreken.

Intussen hebben de Verenigde Staten en Japan hun burgers vandaag uit het Chinese epicentrum van het virus, gehaald. Een aantal grote luchtvaartmaatschappijen heeft ook zijn vluchten opgeschort toen het aantal doden naar 133 steeg. Een senior econoom voorspelde een grote invloed op de groei.

De plannen van Beijing om het 'duivelse' coronavirus te verslaan, hebben misschien het vertrouwen gewonnen van de WHO, maar bevestiging van nog eens 1.459 gevallen - waarmee het totaal op 5.974 komt in China - zorgde alleen voor een wereldwijd publiek alarm. Het aantal sterfgevallen door het griepachtige virus steeg ook met 27 tot 133.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April