Peru: Keiko Fujimori weer in de gevangenis
29 Jan 2020, 13:26
foto
De Peruaanse oppositieleider Keiko Fujimori begroet supporters nadat ze werd vrijgelaten uit de Santa Monica-gevangenis in Lima, Peru op 29 november 2019. (Foto: Reuters)


Toen de Peruaanse autoriteiten dinsdagavond oppositieleider Keiko Fujimori vasthielden voor een nieuwe gevangenisstraf van 15 maanden, publiceerde de politicus een vooraf opgenomen video over "vervolging" en zwoer "haar zwijgen te beëindigen" over de zaak.  Een rechter beval dinsdagmiddag haar hechtenis, terwijl officieren van justitie een onderzoek voortzetten wegens vermeende witwaspraktijken.

Keiko had al 13 maanden in de gevangenis gezeten, maar het hoogste constitutionele hof van Peru beval in november haar vrijlating. Aanklagers gingen in beroep tegen die beslissing. In de video, die op Facebook werd gepubliceerd en eerder op dinsdag leek te zijn opgenomen, zei Fujimori dat ze "een politiek antwoord zou geven op deze politieke vervolging."

Haar boodschap is een belangrijke verandering in strategie. In november zei Fujimori dat ze zou buigen en zich aan haar familie zou wijden, maar nu zweert ze zichzelf politiek en publiek agressief te verdedigen. "Dit is geen gerechtigheid," zei Fujimori voordat zij een krachtige verdediging beschreef. "Als vrouw, als echtgenoot, als moeder, ga ik alle kracht naar boven brengen die ik heb."

Ze zei dat haar man steun van buitenlandse regeringen en organisaties zou zoeken om haar vrijlating te ondersteunen. Fujimori, de dochter van de voormalige president Alberto Fujimori, is niet officieel aangeklaagd. Aanklagers beweren dat ze geld van het in ongenade gevallen Braziliaanse Odebrecht heeft aangenomen om een ​​presidentiële campagne te financieren, terwijl ze deed alsof deze uit andere bronnen kwam.

Odebrecht heeft toegegeven dat hij tientallen politici in heel Latijns-Amerika heeft omgekocht, en drie voormalige Peruaanse presidenten hebben gevangenisstraffen gekregen voor hun banden met het bedrijf. Fujimori en haar bondgenoten beweren dat dit hardhandig optreden neerkomt op een criminalisering van de politiek, terwijl anderen zeggen dat Peru eindelijk de bestrijding van zijn systemische corruptie aanpakt.

Hoe dan ook, officieren van justitie hebben agressief achter toppolitici aan gegaan, maar hebben in de meeste gevallen geen formele aanklacht ingediend. Rechter Victor Zuñiga zei in zijn beslissing dat het toestaan ​​van Fujimori om vrij te blijven of haar huisarrest te geven, twee opties die op tafel lagen, "niet zou garanderen ... dat de gedaagde de evolutie van de onderzoeken niet zal onderbreken."

Officieren van justitie hadden om een ​​iets langere termijn van 18 maanden gevraagd. De verdediging van Fujimori zei dat ze in beroep zouden gaan. Fujimori arriveerde in de rechtszaal van Zuñiga in het centrum van Lima, kort voordat de rechter zijn beslissing, die meer dan acht uur duurde, had gelezen. Enkele tientallen supporters stonden buiten te zingen.

Essentieel bewijs tegen Fujimori is de getuigenis van een Odebrecht-directeur die aanklagers vertelde dat het bedrijf haar presidentiële campagne in 2011, toen ze tweede was, hielp financieren.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April