Mathoera bekritiseert arrestatie programmamaker
29 Jan 2020, 06:32
foto
Assembleelid Krishna Mathoera. (Beeld: DNA)


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft de inverzekeringstelling van programmamaker Satis Baldewsingh aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee dinsdag. Zij merkte op dat wetten niet bedoeld zijn om mensen monddood te maken. Zij stelde deze kwestie aan de orde in de marge van de behandeling van de wet, waarbij seksueel misbruik van kinderen via internet strafbaar wordt gesteld. Zij merkte op dat aanscherpen van de wet niet betekent dat de vrije meningsuiting via sociale media wordt beperkt. 

Baldewsingh is maandag gearresteerd omdat er aangifte tegen hem is gedaan voor beledigen en bedreigen van staatshoofd, Desi Bouterse. Hij had video's en teksten op Facebook geplaatst. Mathoera merkte op dat er met twee maten gemeten wordt. Zij had ook indertijd aangifte gedaan tegen laster en smaad via sociale media, maar er is niet opgetreden. De programmamaker wordt wel aangehouden. Zij wilde van minister Stuart Getrouw weten hoe wetten die gemaakt worden, gehandhaafd zullen worden in de praktijk. Iedereen moet dezelfde behandeling krijgen. De minister is niet ingegaan op de opmerkingen van het Assembleelid. 

NDP-fractieleider Amzad Abdoel merkte op dat Baldewsingh de wet heeft overtreden, want hij heeft het staatshoofd beledigd en daar staat er straf op. Hij stelde dat Mathoera buiten de orde was omdat er geen zuivere discussie gevoerd wordt, volgens hem. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat als zij vond dat het lid buiten de orde was, zij wel ingegrepen zou hebben. Keshopersad Gangaram Panday (NDP) zei dat de programmamaker hem ook elke ochtend besprak, maar hier is het volgens hem in de grondwet verankerd dat het staatshoofd niet beledigd mag worden. Het instituut van de president is beschermd, voerde hij aan. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April