LVV en FAO houden meeting over pesticideregistratie
28 Jan 2020, 22:57
foto
De start van de driedaagse LVV-FAO-bijeenkomst over een registratiesysteem voor pesticiden in het Caribisch gebied. (Foto: LVV/NII)


Deze week is een driedaagse LVV-FAO-pilot gestart om te komen tot een geharmoniseerd registratiesysteem voor pesticiden in het Caribisch gebied. De bijeenkomst is gestart onder component 4 van het FAO/GEF-project van 2016. Enkele personen van verschillende disciplines die in 2017 en 2019 de FAO Pesticide Registration toolkit training hebben gevolgd, doen mee in deze pilot.

De bijeenkomst heeft als doel actieve ingrediënten van pesticiden te analyseren met behulp van de FAO-pesticideregistratie toolkit. De adviezen die voortvloeien uit deze werksessie, zullen aangeboden worden aan landen die geen of onvoldoende capaciteiten bezitten om de actieve stoffen te evalueren. Hierdoor kunnen deze landen makkelijker een beslissing nemen als zij zo een actieve stof wel of niet zullen toelaten voor gebruik in hun land.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft aangegeven dat producten voor zowel de lokale- als de exportmarkt moeten voldoen aan de internationaal gestelde eisen. De GAP-trainingen en de landbouwvoorlichters die bezig zijn in het veld zijn onderdeel van het geheel om de veiligheid van de producten te kunnen garanderen. Parmessar kijkt reikhalzend uit naar de adviezen die uit deze pilot moeten voortvloeien, zegt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De buitenlandse participanten zijn afgevaardigden van de Guyana toxic chemical and pesticiden board, een water en aquatisch specialist uit Barbados, de plant health specialist van Jamaica, de entomoloog tevens projectcoördinator uit St Lucia en van de Surinaamse zijde zijn er 3 afgevaardigden vanuit de afdeling bestrijdingsmiddelen en het residu lab van LVV.

LVV heeft de garantie op voedselveiligheid heel hoog in zijn vaandel staan, zegt het NII. De Food and Agriculture Organization, FAO en de Global Environmental Facility, GEF zijn internationale partners die samen milieu-uitdagingen aangaan die gerelateerd zijn aan biodiversiteit, klimaatverandering, bodemdegradatie, chemicaliën en internationale wateren, licht het NII toe;  GEF verstrekt waar nodig subsidies en de FAO levert kennis en expertise op het gebied van duurzame landbouw.

Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April