WHO gelooft in vermogen China om virus te bedwingen
28 Jan 2020, 12:25
foto
Medisch personeel in beschermende pakken en politieagenten wachten op autobestuuders bij een controlepost buiten de stad Yueyang in de provincie Hunan, die is afgesloten na een uitbraak van een nieuwe coronavirus in China.(Foto's: Reuters)


De Chinese president Xi Jinping zei dinsdag, vandaag, tegen het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het nieuwe coronavirus een 'duivel' is en dat China er vertrouwen in heeft de strijd ertegen te winnen. Hij voegde eraan toe dat hij gelooft dat de WHO en de internationale gemeenschap een "kalme, objectieve en rationele" beoordeling van het virus zullen geven, meldde de staatstelevisie.

Het hoofd van de WHO heeft gezegd dat hij vertrouwen had in het vermogen van China om een ​​nieuw coronavirus te bedwingen. Het virus heeft al 106 mensen gedood. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt het niet nodig dat buitenlanders geëvacueerd moesten worden, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een groeiend aantal landen heeft gezegd dat zij hun burgers zullen evacueren uit Wuhan, een centrale stad met 11 miljoen inwoners en het epicentrum van de uitbraak. Een gecharterd vliegtuig dat het Amerikaanse consulaatpersoneel ophaalt, zal Wuhan woensdag verlaten, zei een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Beijing. Er werd wat ruimte aangeboden aan andere Amerikaanse burgers.

India zei dat het zich voorbereidde om zijn burgers uit de provincie Hubei te evacueren, waarvan Wuhan de hoofdstad is. Er is bezorgdheid over de impact van het coronavirus op de op één na grootste economie ter wereld te midden van reisverboden en een verlengde nieuwjaarsvakantie. De wereldwijde aandelen daalden opnieuw, de olieprijzen bereikten een dieptepunt in drie maanden en de yuan in China daalde naar zijn zwakste in 2020.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zou de WHO-chef in een ontmoeting met staatsraadslid Wang Yi in Beijing hebben ingestemd met de maatregelen van de regering om de uitbraak te beteugelen. "Tedros zei dat de WHO niet pleit voor landen om hun burgers uit China te evacueren, en voegde eraan toe dat het niet nodig was om overdreven te reageren," zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. "Hij zei dat de WHO vertrouwen heeft in het vermogen van China om de epidemie te voorkomen en te beheersen."

Een WHO-panel van 16 onafhankelijke experts heeft vorige week twee keer geweigerd een internationale noodsituatie uit te spreken over de uitbraak. Het griepachtige virus heeft zich naar het buitenland verspreid, waarbij Sri Lanka en Duitsland de nieuwste landen zijn die worden getroffen, maar geen van de 106 doden is buiten China geweest en op zes na zijn alle in de centrale stad Wuhan geweest, waar het virus vorige maand opkwam.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April