Stutgard: Handhygiëne tegengaan verspreiding coronavirus 
28 Jan 2020, 06:36
foto
Voedsteltechnoloog Ricky Stutgard over het coronavirus.


Er zijn reeds 106 mensen overleden aan het coronavirus in China en wereldwijd zijn ruim 4500 mensen besmet.  Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat handhygiëne bijzonder belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij acht het niet uitgesloten dat het virus ook Suriname kan bereiken, omdat er transport plaatsvindt van mensen die naar de verschillende werelddelen en landen gaan”, legt hij uit. 

Stutgard legt uit dat het coronavirus – net als alle andere virussen - slijmvliezen van de mens nodig hebben om zich te kunnen verspreiden. “Dan praten we over je mond, je neus, je oren en je geslachtsdelen, maar je loopt ook risico als je bijvoorbeeld een wond hebt aan je handen. Op die manier kunnen virussen van de ene op de andere persoon overgaan”, legt hij uit. 

Virussen kunnen doorgaans niet lang buiten een cel overleven. Zo’n virus bereikt een van de slijmvliezen voornamelijk via de handen. “Stel, ik ben geïnfecteerd. Ik raak iemand aan of geef iemand een handdruk en binnen korte tijd gaat die persoon met zijn besmette handen in zijn neus peuteren, wrijft hij in zijn ogen, raakt hij zijn mond of geslachtsdelen aan. Op die manier wordt het virus dan overgebracht. Dat houdt in dat handhygiëne van zeer groot belang is. Je zou daarom regelmatig je handen moeten reinigen of desinfecteren. Je zou er ook voor moeten zorgen dat als je je ogen wil jeuken of aan je neus of mond wil gaan, je je handen in voldoende mate reinigt vóór- en nadat je dat doet. Anders kun je geïnfecteerd raken”, waarschuwt Stutgard.

De gedeeltelijke of volledige lockdowns in Chinese steden heeft bijna 60 miljoen mensen getroffen. Van de ruim 4500 mensen die het virus hebben opgelopen, woont de overgrote meerderheid in China. De wereldwijde verspreiding neemt toe, met meer dan 50 bevestigde gevallen op dertien plaatsen buiten het vasteland van China, waaronder ten minste vijf in de Verenigde Staten van Amerika. Volgens de Chinese minister van Volksgezondheid kunnen mensen besmettelijk zijn en het virus verspreiden vóórdat de symptomen zich voordoen. Dit bemoeilijkt de inspanningen om de uitbraak te beheersen. 

Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid, maar ook voor de economie. Zo zijn aandelen van luchtvaartmaatschappijen en bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme uit China, zwaar getroffen. Deze aandelen maken een zware val en beleggers maken zich zorgen over de impact op de wereldwijde groei. In Suriname heeft het ministerie van Volksgezondheid een plan van aanpak gereed, mocht het virus ons land bereiken. Dit plan treedt in werking wanneer een melding binnenkomt van een vermoedelijke case uit een hoog risicogebied. Een van de maatregelen is dat passagiers uit een hoog risicogebied eerst worden gescreend, voordat ze het vliegtuig richting Suriname instappen.

Advertenties