Wederom vijftien bursalen naar Servië voor medische studie
28 Jan 2020, 04:41
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid met de studenten die een beurs hebben gekregen voor Servië. De studenten zullen geneeskunde studeren.


In de propvolle kantoorruimte, in aanwezigheid van ouders en studenten, heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid de tickets en wat andere gifts geschonken aan de vijftien bursalen die woensdag naar Servië vertrekken voor hun opleiding geneeskunde. De trotse minister boezemde hen moed in en motiveerde de studenten om hun studie af te maken. Er zit al een groep van vijftien studenten die geneeskunde studeren in Servië. Met deze groep wordt het aantal 30. Allen hebben een studiebeurs van Servië voor de opleiding geneeskunde. 

De bewindsman merkte op dat de studenten zich ervan bewust moeten zijn dat ze de totale Surinaamse gemeenschap zullen dienen, nadat ze hun studie afgerond hebben. “U zult in de overige districten en zeker in het binnenland uw krachten moeten geven. Iedereen in het land heeft recht op zorg. En, het allerbeste is dat die zorg van onze eigen Surinamers komt”, zei Elias vrolijk. Hij hield de studenten voor dat de studenten in Servië alle luxe hebben. Het enige wat een beetje tegenvalt, is het eten dat geen peper of Surinaamse sauzen bevat. Daarvoor heeft de bewindvoerder een oplossing bedacht: de niet residerende ambassadeur voor Suriname in Servië, Gardelito Hew A Kee, kan deze studenten af en toe verrassen met die Surinaamse spullen. 

De ambassadeur hield de studenten voor dat ze vijftien broers en zusters daar hebben. Ze zijn niet meer alleen en kunnen altijd terugvallen op hun eigen landgenoten. Hij vertelde dat alle vijftien Surinaamse studenten die daar zijn de Servische taal machtig zijn en vlot hun eerste test gehaald hebben. “Niemand scoorde minder dan een 8,5 voor de Servische taal die een voorwaarde is om verder te gaan met de studie”, zie Hew A Kee trots. 

Robby Aloewel, vader van een van de studenten, kan zijn vreugde niet inhouden. “Voor mij, zie ik dit als een teken van God”. Al vanaf het begin deed ze haar best en gaf ze te kennen dat ze arts wil worden, toen ze nog op de muloschool zat. Ze was echter uitgeloot bij Numerus Fixus van de Medische Wetenschappen in augustus 2019, waarna ze begon aan haar studie Psychologie. Echter, niet met plezier, totdat ze werd gebeld vanuit het ministerie van Volksgezondheid voor een beurs naar Servië”, zegt de blije vader. 

De vijftien bursalen zijn: Chanyva Alberg, Usama Jodiwongso, Doneishia Jongaman, Chanella Kejansi, Ralitsa Aloewel, Milaisa Landbrug, Zhen Lin, Kitty Karioredjo, Gayito Tjong, Novalee Chierkoet, Alisha Algoe, Cherryl Menig, Jeruel Hesli, Ashanté Neus en Omega Boké. 
Advertenties