Minister Tsang: Jaar van productie en vooruitgang
25 Jan 2020, 00:00
foto
Het Jaar van de Rat is ingeluid en duurt tot en met 11 februari 2021. De rat is het eerste teken van de Chinese Dierenriem. (Illustratie René Gompers)


Het Jaar van de Rat wordt vandaag uitbundig gevierd op het Onafhankelijkheidsplein. Omstreeks 21.00 uur, op de avond van de nieuwe maan, is er een vuurwerkspektakel op het programma. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme zegt desgevraagd aan Starnieuws dat het Jaar van de Rat productie en vooruitgang met zich mee zal brengen. "We zijn als land in de lift en zeker met de olievondst hebben we de wind mee. Nu is het alle zeilen bijzetten en samen het land verder ontwikkelen," laat de bewindsman optekenen. 

Op het Onafhankelijkheidsplein zal het publiek vermaakt worden met verschillende activiteiten en attracties. De Hangzhou Art Troupe uit China, met artiesten en acrobaten, is speciaal door de Chinese ambassade voor de viering naar Suriname gehaald. De artiesten zullen twee dagen optreden op het Onafhankelijkheidsplein. Op het oude Vlaggenplein wordt de Temple Fair gehouden, die doorgaans plaatsvond in de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De shows op het Onafhankelijkheidsplein en de braderie zaterdag en zondag zijn gratis. We nemen afscheid van het Jaar van het Varken. Het Jaar van de Rat is aanpakken, waar we de vruchten van zullen plukken. En we zullen het groots inluiden dit jaar, gezamenlijk op het Onafhankelijkheidsplein. Met de eerste vuurwerkshow over de 'Bosje' brug", zegt de bewindsman enthousiast. 
 
Suriname is het enige land op het Westelijk halfrond dat het Chinees Nieuwjaar als een nationale feestdag viert. "Een erkenning van een van de vele culturen die ons land rijk is. "Dit is een van de vele unieke dingen die ons land onderscheiden van de landen in de regio. Het enige land in Zuid-Amerika waar Nederlands wordt gesproken. Het veiligste land in de regio. Het groenste land ter wereld met zijn 93% bosbedekking. Het land met een Moskee en Synagoge gebroederlijk naast elkaar. Het land met een overvloed aan aardolie, goud, hout, bauxiet, diamanten, vissen, bomen, planten, unieke en beschermde dieren, maar vooral vruchtbaar land en water. Het land van de kaseko. Het land met een rijke diversiteit aan culturen. Het land waar Sranantongo wordt gesproken," somt de bewindsman de vele positieve kanten van het land op. 

"We zijn het land met een van de hoogste percentages aan gebruikers van Facebook. Maar helaas lijkt het er soms op dat we Facebook overwegend gebruiken om mekaar uit te schelden en het land alsmaar blijven afkraken. Vals nieuws, laster en roddels. Hoe dichter bij de verkiezingen, hoe meer we ons laten gaan. Beseffen we wel dat de wereld meekijkt op sociale media? vraagt de bewindsman zich af. Hij merkt op dat "het om ons land gaat, laten we het koesteren en het positief uitdragen. Toerisme ontwikkel je niet in je eentje. Toerisme is een collectieve mindset. In de termen van 'hou van jezelf, dan zullen anderen van je houden', moeten we zeggen: "Hou van je land, dan zullen anderen dat ook doen." 
Mi kondre tru, mi lobi yu. Yu mooi tru na mi ai. Wellicht was dat de boodschap in dit ons zo welbekend volkslied.
Een succesvol toeristisch land, is een land waar de toerist zou willen blijven wonen. Een veilig land, een schoon land. Vooral dat laatste hebben we zelf in de hand," benadrukt Tsang. 

In het Jaar van de Rat is er geen tijd voor negativiteit, zegt de bewindsman. "Het wordt een spannend jaar waar we met z'n allen hard zullen moeten werken. We hebben als land zoveel mee, alleen we moeten leren om er samen mee om te gaan. Mijn wens voor Suriname in het nieuwe jaar is dat we eindelijk echt de gelederen kunnen sluiten met alle neuzen in dezelfde richting. Laten we elkaar vergeven, zoals wij zelf vergeven willen worden. Laten we elkaar het beste gunnen en dan pas kunnen we samen verder," merkt minister Tsang op. 

Volgens voorspellingen worden dit jaar doorbraken verwacht op het gebied van gezondheidszorg, milieu en ICT. De rat staat voor intelligentie, vindingrijkheid, sociaal en ijverig. Chinees Nieuwjaar is een van de belangrijkste feesten voor Chinezen. Van heinde en verre komen familieleden bij elkaar. Het uitbreken van het corona-virus in China en de verspreiding van deze ziekte in Azië, VS en Europa (totaal elf landen) legt een enorme domper. 41 mensen uit China hebben het leven gelaten, terwijl meer dan 1280 personen besmet zijn. Chinese autoriteiten hebben veertien steden op slot gezet, waardoor mensen niet kunnen afreizen. Dit is gedaan om besmettingsgevaar te verminderen. In hoofdstad Beijing zijn nieuwjaarsfeesten ook afgelast. Het Jaar van de Rat duurt tot en met 11 februari 2021. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April