Kanhai verwacht korte zitting; massale NDP-ondersteuning
22 Jan, 00:00
foto
Deze foto is enkele minuten vóór middernacht gemaakt bij de brug van de Wulfingstraat. Er zijn NDP-vlaggen geplaatst. De politie heeft aangekondigd dat om 00:00 uur een deel van de straten wordt afgesloten. (Foto: René Gompers)


Duizenden NDP'ers maken zich op om hun partijvoorzitter tevens president, Desi Bouterse, krachtig te ondersteunen bij zijn gang naar de Krijgsraad vandaag. Vanuit het hele land komen aanhangers in een paar honderd bussen naar Paramaribo. Een groot deel van het gebied rond het gerechtsgebouw aan de Wulfingstraat is afgesloten vanaf 00.00 uur. Verschillende bedrijven en de scholen in de omgeving sluiten hun deuren. Advocaat Irvin Kanhai zegt aan Starnieuws dat hij geen inhoudelijke behandeling vandaag verwacht. Alle overige zittingen voor vandaag zijn om organisatorische redenen uitgesteld

Ministers, Assembleeleden, departementsdirecteuren, politici en een grote massa zullen Bouterse ook vergezellen richting gerechtsgebouw. In de zittingszaal kunnen maximaal vijftig personen plaatsnemen. Bij de Militaire Politie was het niet mogelijk voor velen die doorgaans de zittingen bijwonen, zich te registreren. Kanhai merkt op dat hoe dan ook de rechterlijke macht rekening moet houden dat zijn cliënt ook president is van het land. Via protocol zijn er wel enkele afspraken gemaakt. Zo zal Bouterse een ruimte toegewezen krijgen in het gerechtsgebouw voordat hij naar binnen geroepen zal worden. "Mijn cliënt heeft er geen moeite mee om voor de rechter te staan," antwoordt Kanhai op een vraag. 

De raadsman is wel van plan bij de aanvang van de zitting een voorbehoud te maken omdat hij excepties wil opwerpen bij de inhoudelijke behandeling. "Ik denk dat er nu een regie-behandeling plaatsvindt, waarbij aan mijn cliënt gevraagd zal worden waarom hij verzet heeft ingesteld," zegt Kanhai. In feite begint het proces opnieuw omdat verzet is ingesteld tegen het vonnis. Bouterse is veroordeeld voor 20 jaar celstraf voor medeplegen van moord op vijftien mannen op 8 december 1982. Kanhai verwacht niet dat verhoor van Bouterse zal plaatsvinden op de eerste dag. De zitting zal volgens hem niet lang duren. 

Het ligt in de bedoeling dat na de zitting Bouterse de massa zal toespreken op het Onafhankelijkheidsplein. Hij zal het publiek eerste hand informatie geven over de zitting. Tijdens het 8 decemberproces dat 12 jaar geduurd heeft, heeft Bouterse de rechtszaal vermeden. Hij zei dat het om een politiek proces ging. Zijn raadsman heeft steeds het woord kunnen voeren en heeft ook getuigen opgebracht. De Krijgsraad heeft een verstek-vonnis geveld, waartegen Bouterse verzet heeft ingesteld. 
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February