Stagnatie bij operationalisering Fonds Ouderschapsverlof
16 Jan 2020, 21:07
foto


De deadline in november, voor het operationaliseren van het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof, is niet gehaald. Als de werknemer in deze situatie ervoor kiest om het ouderschapsverlof op te nemen zal dat zonder doorbetaling geschieden. De maatregelen om het fonds operationeel te maken zijn wel in een vergevorderd stadium.

Doorbetaling met terugwerkende kracht zal ook niet mogelijk zijn, omdat het fonds de maandelijkse bijdragen van zowel werkgever als werknemer ook niet met terugwerkende kracht zal laten geschieden. Het fonds heeft wettelijk tot taak het zorgdragen voor doorbetaling van loon.

Het ministerie van Arbeid benadrukt dat de opgetreden stagnatie bij het opstarten van het fonds, geen stremming is op de ‘Wet Arbeidsbescherming Gezin’; deze is al in werking getreden. De werkgever moet het ouderschapsverlof verlenen aan zijn werknemer overeenkomstig de wet, indien de werknemer dat wenst, zegt de voorlichting van Arbeid.

Het ministerie legt nu de laatste hand aan de benodigde formaliteiten voor de opstart van het fonds. Reeds geldende regelingen ter financiering van het doorbetaalde zwangerschaps- en bevallingsverlof en het vaderschapsverlof op grond van een collectieve arbeidsovereenkomst, reglement of een andere arbeidsvoorwaardenregeling blijven van toepassing.

Het fonds zal spoedig de ingangsdatum van de eerste bijdragen van de werkgevers en de werknemers en de ingangsdatum van het doen van aanvragen voor doorbetaling bekendmaken, meldt de voorlichting van Arbeid, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties