Kritisch en tóch loyaal
16 Jan 2020, 16:42
foto


Een nieuw decennium! Is 2020 het jaar van inkeer? 

We kunnen er niet omheen: in 2020 staat Suriname op een belangrijk kruispunt. Er lijkt, meer dan ooit, sprake te zijn van een enorme behoefte aan duidelijkheid voor wat betreft de te bewandelen route. De weg die Suriname te gaan heeft, kent ongekend diepe kuilen en flinke hobbels op de weg. Desalniettemin is het uitzicht houden op welvaart als eindbestemming geen onmogelijke opgave. De sleutel voor welvaart en duurzaamheid lijkt onder andere te liggen in de wijze waarop er gecommuniceerd wordt en de wijze waarop men zich verhoudt tot degelijk, transparant en heilzaam bestuur. 

Respectvolle omgang maakt deel uit van goede communicatie. Voor constructieve ontwikkelingen, gemanifesteerd en concreet zichtbaar in de samenleving, is het binnen de politiek van uitzonderlijk belang de positie van bestuurder waardig en respectvol te bekleden. Goed bestuur gaat altijd gepaard met een helder besef van de  verantwoordelijkheden en de daarbij behorende verplichtingen, ten dienste van het groter geheel.  

Loyaliteit aan doelstellingen van een partij, betreffende de (her)opbouw van Suriname, en het beschikken over een kritische kijk op bestuurlijke zaken, zijn onmisbaar voor (behoud van) een gezond klimaat binnen de politiek.
Het kunnen geven en ontvangen van feedback zijn belangrijke bouwstenen voor onze persoonlijke en professionele ontwikkeling. Opbouwende kritiek wordt echter nog te vaak als een persoonlijke aanval ervaren. Dit verschijnsel is in alle lagen van de maatschappij terug te vinden. Ook binnen politieke partijen blijkt dit een struikelblok.

Het voeren van gezonde discussies is noodzakelijk en meer dan wenselijk indien wij de maatschappij naar een hoger en gezonder niveau willen tillen. Elkaar voorzien van opbouwende kritiek is nodig voor verandering. Kritisch denken betekent dat je onafhankelijk van anderen informatie analyseert en beoordeelt. Onafhankelijk denken zou niet afgestraft, maar veelal gestimuleerd moeten worden. 

Slechte of gebrekkige communicatie binnen partijen kan ongewenste uitwerkingen hebben. Degenen die de moed bijeen schrapen en daarmee aandacht vragen voor knel- en verbeterpunten, worden door negatieve bejegening al snel gedwongen de woorden (in het vervolg) (verder) in te slikken. De mond openen wordt bestempeld als ‘ontrouw’. Feedback geven lijkt gelijk te staan aan verraad en gebrek van loyaliteit aan de groep. 

De directe druk die dissidenten ervaren, kan voor een gespannen sfeer zorgen. Op de tenen lopen binnen de wandelgangen, kan nooit getuigen van interne democratie binnen partijen. Ruimte creëren voor goede communicatie is zeer essentieel en kan beschouwd worden als een voorwaarde voor het van de grond krijgen van huidige opbouwplannen aangaande Suriname en zijn plek binnen de Caricom.

Naast gebrekkige communicatie, kunnen structurele fouten eveneens een destructieve impact hebben op het behalen van de beoogde doelen, nagestreefd door de partijen. Het nemen van cruciale beslissingen wordt in veel gevallen overgelaten aan de bestuurlijke elite. Centralisatie kan ervoor zorgen dat er een bepaalde mate van isolement optreedt en keuzes en beslissingen niet of onvoldoende worden onderworpen aan goed toezicht. Degelijke beoordeling en feedback blijven dan uit. Centrale besluitvorming gaat sneller, maar is in het geval van een politieke partij niet altijd  efficiënt. De complexe processen waar een politieke partij voortdurend mee te maken heeft, vragen om een andere aansturing. 

Indien er binnen de centralisatie géén sprake is van een veelheid aan opvattingen en perspectieven, kan slechts vastgesteld worden dat er vroeg of laat sprake zal zijn van stagnatie. Deze stagnatie kan, op eigen beurt, voor complexere problemen zorgen wanneer een gebrek aan neutraal of onpartijdig leiderschap overheerst. Het risico op aansturing naar één specifieke uitkomst of uitwerking wordt dan groter en neigt naar een dictatoriaal bewind binnen een partij. 

In het belang van de welvaart van een partij, is het hebben van een goede kritische grondhouding een must. Daarnaast mag de waarde van goede communicatie nimmer onderschat worden. In feedback schuilt hetgeen waar partijen zo’n behoefte aan hebben: loyaliteit.

'We pledge to be loyal and true to our organization, but we also pledge to discharge our responsibilities without fear or favour.'

Arnold Dwarka & Vishma de Keijzer
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April