Bouterse: Veel mogelijkheden door vondst olie en gas
11 Jan 2020, 00:51
foto
NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, deelt mee wat er allemaal dit jaar gedaan zal worden. Volgens hem wordt 2020 een interessant en goed jaar. (Foto's: René Gompers)


NDP-voorzitter tevens president Desi Bouterse deed vrijdagavond in Ocer diverse mededelingen over acties die dit jaar ondernomen zullen worden. Hij merkte op dat 2020 een interessant jaar wordt. De Afobakadam is intussen in handen van het Surinaamse volk. Er is een grote hoeveelheid olie gevonden vóór de kust. Bouterse deelde mee dat daarnaast ook een enorme voorraad gas is gevonden in de bodem. Het is onvoorstelbaar de hoeveelheid gas die gevonden is, zei Bouterse. Hij deelde mee dat over enkele weken begonnen wordt met het baggeren van de Surinamerivier. 

De Nederlandse rechtbank heeft beslist dat de 19.5 miljoen euro die sinds april 2018 werd vastgehouden, teruggegeven moet worden aan Suriname. "Maar u kent de mentaliteit van kruideniers, dus proberen ze door te gaan," zei de president doelende op de cassatie die het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft ingesteld tegen het vonnis. Gezien de significante olie die gevonden is, "kan je bijna zeggen yu kan hori a sigaret-moni". 

Bouterse stond er stil bij dat in tegenstelling tot buurland Guyana, Suriname al veertig jaar bezig is met de oliesector. Er zijn meer dan zeshonderd top geschoolde werknemers bij Staatsolie. "Wij beginnen niet aan het begin van de oliesector." Hij merkte op dat vaak gezegd wordt dat Suriname een land is van gemiste kansen. Met deze olievondst zal het de laatste keer zijn dat men zal zeggen dat Suriname een land van de gemiste kansen is. Wanneer de handen ineen worden geslagen, als gekeken wordt naar de toekomst, naar de missie, dan mag dit niet misgaan, benadrukte Bouterse. 

Het is geen NDP of fractie aangelegenheid, maar een nationale zaak, stelde hij. De politicus noemde verschillende sectoren op die ontwikkeld zullen worden met de mogelijkheden die er zijn door de olievondst. Alle deskundigen moeten bijeengebracht worden nu de olie- en gasvondst er is. Er moet nagedacht worden over hoe deze zaak aangepakt en georganiseerd moet worden. Hoe kan Suriname maximaal profiteren van de vondst. 










Advertenties