Olieprijs daalt, aandelenmarkten pieken
10 Jan 2020, 00:01
foto
Handelaren op de aandelenbeurs in New York, de New York Stock Exchange (NYSE). (Foto: Reuters)


De prijs van ruwe olie daalde en aandelenmarkten over de hele wereld bereikten donderdag een nieuw hoogtepunt, omdat beleggers een groter risico namen, nadat de Verenigde Staten en Iran besloten om escalerende spanningen in het Midden-Oosten weg te maken. De goudprijs daalde verder na een bijna zeven jaar durende piek onmiddellijk na de Iraakse raketaanval op militaire bases met Amerikaanse troepen in Irak in de vroege uren van woensdag, terwijl de veilige yen daalde ten opzichte van de dollar, de grootste daling in een week.

De Amerikaanse president Donald Trump verminderde later de spanningen door geen hernieuwde militaire actie te ondernemen. Hij had vorige week opdracht gegeven tot de drone-aanval die de Iraanse generaal, Qassem Soleimani, heeft gedood. De liquidatie van de machtige Iraanse commandant had de afgelopen dagen de angst vergroot voor een groter regionaal conflict.

In 49 landen bereikten aandelenindexen een recordhoogte, evenals de drie grote aandelenindexen op Wall Street. De referentie-index in Australië bereikte een recordhoogte, even zo de belangrijkste Canadese aandelenindex.

Het besluit van Trump om geen nieuwe militaire acties te ondernemen, heeft geholpen om markten te kalmeren en de vraag naar risicovolle activa te vergroten, zei Brad Bechtel, directeur van Jefferies in New York. "Trump bagatelliseerde volledig het idee om oorlog te voeren met Iran of zelfs enige vorm van vergeldingsmaatregelen," zei Bechtel. Geen van beide partijen wil de spanningen verder laten escaleren, zei de valuta-strateeg Moh Siong Sim van de Bank of Singapore in Singapore. “Alles is goed - zegt Trump! Dat is de stemming vandaag," zei Sim.

De prijs van ruwe olie zakte weg toen de markt de focus verlegde naar stijgende Amerikaanse ruwe olievoorraden, terwijl de prijzen zakten tot het niveau van vóór de crisis van half december. Brent ruwe olievoorraden daalden 51 cent tot US$ 64,93 per vat, terwijl West Texas Intermediate 39 dollarcent daalde naar US$ 59,22 nadat het woensdag bijna 5% was gekelderd. Ruwe olievoorraden stegen met 1,2 miljoen vaten in de week die eindigde op 3 januari op 431,1 miljoen vaten, zei de Energy Information Administration op woensdag.

De yen, gezien als een veilige toevlucht in tijden van geopolitieke onrust vanwege de diepe liquiditeit en het overschot op de lopende rekening van Japan, heeft de winst na de Iraanse raketaanval snel teruggedraaid. Een andere veilige valuta, de Zwitserse frank, daalde ook ten opzichte van zowel de dollar als de euro.

Een grotere risicobereidheid was ook zichtbaar in opkomende markten. De aan Chinese handel blootgestelde yuan bereikte een hoogste punt in vijf maanden van 6.9281 per dollar, terwijl de rand van Zuid-Afrika en de lire van Turkije, die deze week was gehavend, herstelden.

Spot goud daalde 0,5% tot US$ 1.547,47 per ounce.
Advertenties