India versterkt diasporabeleid; minister blij met vragen uit Suriname
10 Jan 2020, 00:58
foto
Indiase minister Subrahmanyam Jaishankar van Buitenlandse Zaken beantwoordt vragen van Suriname via een live-video conferentie tijdens de viering van de Indiase Diaspora Dag. (Foto: Ranu Abhelakh)


India koestert zijn diasporagemeenschap in de wereld. Die is volgens de Indiase minister Subrahmanyam Jaishankar van Buitenlandse Zaken uniek, omdat zij de fysieke band en de emotionele verbondenheid met India heeft behouden. “We moeten deze relatie koesteren en ik wil vandaag de diepe betrokkenheid van onze regering in dat opzicht onderstrepen”, zei hij in een live-video conferentie donderdag in New Delhi, tijdens de viering van de Pravási Bháratiya Divas (PBD), de Indiase Diaspora Dag.

De rol van de diaspora bij het versterken van India’s positie in de wereld stond centraal. De personen van Indiase origine (PIO) hebben groot succes behaald in verschillende lagen van de bevolking en definiëren daarmee zowel de mogelijkheden als de branding van India. “Hun inzet en toewijding houdt de wereldeconomie draaiende”, zei de minister. Ze zijn prominent aanwezig, zoals in de wereld van de Amerikaanse technologie, Britse gezondheidszorg, Europese politiek of het Afrikaans ondernemerschap. “Of het nu de professionals van de Golf zijn of de innovators van Silicon Valley, de financiers van Singapore of de yogadocenten van Suriname, hun cumulatieve bijdrage aan het imago van India kan niet genoeg worden benadrukt.”

De live-uitzending was wereldwijd te volgen via YouTube en in Paramaribo op de ambassade, die de herdenking ook vierde met verschillende gasten, waaronder vicepresident Ashwin Adhin. De wereldwijde Indiase diaspora, ongeveer 33 miljoen personen, bestaat uit nakomelingen en Indiërs zelf, die zich elders hebben gevestigd. India vertroetelt zijn diasporagemeenschap en treft meer voorzieningen om hen tegemoet te komen. 

Meer voorzieningen diasporagemeenschap
Jaishankar deelde enkele hiervan, zoals de digitale hervorming van paspoort-, visum- en Overzeese Burger van India-kaart (OCI) regeling. Voor migrerende werknemers zijn er vóór het vertrek opleidingsprogramma’s en er is een klachtenmechanisme opgezet. Verder heeft India zijn ambassades uitgerust om de kwetsbare en hulpbehoevende mensen bij te staan en snel te reageren op humanitaire situaties en natuurrampen die de diasporagemeenschap treffen. Personen in nood, zoals werknemers, reizigers die documenten kwijt zijn of vrouwen in stresssituaties, krijgen gelijk hulp. En de 24x7 hulplijnen, open-house vergaderingen, consulaire kampen, weekendbijstand zijn nu een norm, gaf de minister aan.

De Pravasi Bhartiya-gemeenschap is vrijwel is elk land te vinden. Tussen de 33 miljoen personen zijn ongeveer 17 miljoen PIO’s, zei India ambassadeur Mahender Singh Kanyal in Paramaribo. “De aanwezigheid van de gemeenschap van Indiase afkomst in de girmitiya (nazaten van contractarbeiders) landen heeft enorm bijgedragen aan de versterking van de culturele, literaire, politieke en economische banden van India. Jullie helpen bij de opbouw van de people-to-people relatie.”

Suriname vragen
Na zijn toespraak, beantwoordde minister Jaishankar vragen van PIO’s in acht diasporalanden, waaronder Suriname. Wetenschapper Maurits Hassankhan wilde weten wat de opties zijn dat Indiase universiteiten met ondersteuning van India afdelingen opzetten in girmitiya landen. Desnoods starten met afstandsonderwijs. Parlementariër Dew Sharman is India dankbaar voor de vele diaspora programma’s, maar ziet omgekeerd ook één gericht op jonge Indiërs, die ook de kans krijgen om diaspora landen te bezoeken. Niet alleen om hun interesse te wekken, maar meer om de banden te versterken.

Jaishankar was blij met de Surinaamse vragen en suggesties, die hij verder zal uitwerken. De optie van afstandsonderwijs is al eerder ter sprake gekomen en hij zal die weer oppakken. Andere vragen gingen onder meer over de Overzeese Burger van India-kaart (OCI), stemmogelijkheden voor Indiërs in het buitenland (Non-Resident Indians), programma om voorouders na te trekken, Indiase financiering voor culturele activiteiten en wereld investeringsconferentie voor CEO’s in Indiase diaspora. De vragenstellers - twee per land - waren vooraf aangewezen door de respectieve Indiase diplomatieke missies in Australië, Dubai, London, Maleisië, Mauritius,  New York en Singapore.

De ambassade viert de PBD jaarlijks op 9 januari en herdenkt tegelijkertijd ook de jaarlijkse Wereld Hindi Dag die op 10 januari valt. Volgens Kanyal draagt de diaspora wereldwijd op verschillende manieren bij aan hun land van herkomst, waaronder sociale investeringen en het bevorderen van sociaal ondernemerschap. Hij stimuleerde Surinamers die Hindi spreken om zich te vestigen in India, waar de vraag bij Nederlandse onderneming groot is naar Nederlands-Hindi sprekende personen.

Suriname: 685 PIO- en 1650 OCI-kaarten
De Indiase regering heeft via een actief diasporabeleid als deel van het buitenlandse beleid verschillende programma’s ontwikkeld om de betrokkenheid te stimuleren. Enkele zijn het ‘Know India Programma’ voor jeugdigen en senioren, beurzen voor diasporastudenten, OCI-kaart en culturele uitwisselingsprojecten, gaf Kanyal aan. Zijn ambassade heeft in Suriname al 685 PIO-kaarten en 1650 OCI-kaarten uitgegeven. Volgens de december 2018 - statistieken van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken wonen er 154.471 overzeese Indiërs in Suriname. Hieronder vallen 150 Indiërs (Non-Resident Indians) en 154.321 PIO’s.

Tijdens de viering van de diaspora dag staat de bijdrage van de overzeese Indiase gemeenschap in de ontwikkeling van India centraal. De viering is bewust op 9 januari, omdat Mahatma Gandhi in 1915 op die dag uit Afrika terugkeerde naar India. Vanaf 2003 organiseert India elk jaar een grote diasporaconferentie van meerdere dagen. Die wordt vanaf 2015 nu om de twee jaar gehouden. Tussendoor zijn er tal van kleinere activiteiten. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April