Iran: Vliegtuig 'probeerde terug te keren naar luchthaven'
09 Jan 2020, 14:44
foto


De Boeing 737-800 die woensdagochtend vroeg met 176 mensen aan boord crashte in Iran, probeerde terug te keren naar de luchthaven toen het neerstortte, hebben Iraanse onderzoekers gezegd. Het toestel kwam slechts enkele minuten na het opstijgen vanaf de luchthaven van Teheran neer. Er zijn geen overlevenden.

Voorlopige onderzoeksresultaten tonen dat het vliegtuig een probleem ondervond toen het de luchthavenzone verliet en "in brand" stond. De crash kwam slechts enkele uren nadat Iran raketaanvallen had uitgevoerd op twee luchtbases die Amerikaanse troepen huisvesten in Irak. Er is echter geen bewijs dat de twee gebeurtenissen aan elkaar zijn gerelateerd. Intussen zijn er berichten in de Amerikaanse media verschenen dat het vliegtuig per ongeluk geraakt zou zijn door raketafweerinstallatie. Deze berichten zijn nog niet bevestigd door autoriteiten. 

Donderdag zei Oleksiy Danylov, de secretaris van de veiligheidsraad van Oekraïne, dat onderzoekers wilden zoeken naar mogelijk puin van een raket op de plaats van de crash. Van Iran is bekend dat het Russische raketafweersystemen heeft.

Temidden van hoge spanningen - verergerd door de Amerikaanse moord op top Iraanse generaal Qasem Soleimani op 3 januari - heeft Iran gezegd dat het de geborgen black box-vluchtrecorders niet zal overhandigen aan Boeing of aan de VS. Volgens de wereldwijde luchtvaartregels heeft Iran het recht om het onderzoek te leiden, maar meestal zijn fabrikanten hierbij betrokken.

'Geen noodoproepen'
Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie (CAOI) Ali Abedzadeh zei: "Het vliegtuig, dat aanvankelijk naar het westen ging om de luchthavenzone te verlaten, ging na een probleem rechtsaf en ging op het moment van de crash terug naar de luchthaven." Abedzadeh voegde eraan toe dat getuigen het vliegtuig vóór de crash 'in brand' zagen en dat piloten geen noodoproepen hadden gedaan voordat ze probeerden terug te keren naar het vliegveld van Imam Khomeini.

Hij zei dat de eerste bevindingen waren verzonden naar Oekraïne en de VS, waar Boeing zijn hoofdkantoor heeft. De bevindingen zijn ook naar Zweden en Canada toegezonden, omdat hun onderdanen aan boord waren, voegde hij eraan toe.

Danylov zei dat de Oekraïense veiligheidsraad verschillende mogelijke oorzaken onderzocht, waaronder een luchtafweerraket, een botsing in de lucht, een motorexplosie of een explosie in het vliegtuig door een terrorist. In het onderzoeksteam zouden deskundigen zijn die betrokken waren bij het onderzoek van de gecrashte MH17 vlucht van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne in 2014. Oekraïne heeft 9 januari uitgeroepen tot nationale rouwdag.

Onderzoekt crash
Normaal gesproken zou de Amerikaanse National Transportation Safety Board een rol moeten spelen in elk internationaal onderzoek met door de VS gemaakte Boeings. Maar het raadsbestuur moet handelen met toestemming en in overeenstemming met de wetgeving van het betreffende buitenland. Het persbureau van Iran citeerde Abedzadeh: "We zullen de zwarte doos niet geven aan de fabrikant en de Amerikanen." Hij voegde eraan toe: "Dit ongeval zal worden onderzocht door de luchtvaartorganisatie van Iran, maar de Oekraïners kunnen er ook bij zijn." Abedzadeh zei dat het nog niet duidelijk was welk land de zwarte dozen zou analyseren - een cockpit-voicerecorder en vluchtgegevensrecorder.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei in een verklaring op televisie dat "een grondig en onafhankelijk onderzoek zal worden uitgevoerd in overeenstemming met het internationale recht". Hij kondigde aan dat hij met de Iraanse leiders zou spreken om de samenwerking bij het onderzoek naar de crash te intensiveren.

Boeing zei dat het "klaar stond om te helpen op welke manier dan ook", terwijl de Canadese premier Justin Trudeau zei dat zijn land een rol in het onderzoek verwachtte en technische bijstand had aangeboden. Vlucht PS752 van Oekraïne International Airlines met bestemming Kiev had 176 mensen aan boord toen deze woensdag in Iran neerstortte. De meerderheid van de passagiers kwam uit Iran en Canada.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April