Plasbuisoperaties in St. Vincentius Ziekenhuis
09 Jan 2020, 11:23
foto
Reconstructie-uroloog Erich Taubert in het St. Vincentius Ziekenhuis.


Reconstructie-uroloog Erich Taubert is voor twee weken werkzaam op de afdeling urologie van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Hij komt van het Slingeland ziekenhuis te Doetinchem en het Academisch Ziekenhuis te Maastricht. Zijn specialiteit is opereren van urethrastricturen oftewel vernauwingen van de plasbuis. Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn voor Suriname komen plasbuisvernauwingen naar verwachting hier ook vaker voor. Vooral patiënten die al jarenlang gebonden zijn aan een catheter kunnen met een relatief simpele operatie van hun plasproblemen verholpen worden. Dit zal de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeteren.

Taubert is in Nederland een van de vooraanstaande urologen op het gebied van plasbuisoperaties en opereert en onderwijst hierover al 16 jaar in Nederland. Hij heeft deze specialiteit ook vaker toegepast in landen als Tanzania waar plasbuisvernauwingen veel voorkomen. Nu is Taubert uitgezonden door stichting Urosur voor een missie van twee weken in het St. Vincentius Ziekenhuis. 

Plasbuisvernauwingen
De blaas van de mens wordt geledigd door de plasbuis. De plasbuis van mannen en vrouwen is erg verschillend. Bij vrouwen is de plasbuis ongeveer 4 cm lang, bij hen komen daarom urethrastricturen nauwelijks voor. Bij mannen is de plasbuis ongeveer 25 cm lang. Bij mannen komen beschadigingen van de plasbuis daarom vaker voor. Als de plasbuis is beschadigd vormt zich littekenweefsel, waardoor de urine moeilijk kan passeren. Dit littekenweefsel gaat niet meer vanzelf weg. De patiënt ervaart plasklachten zoals je dat ook ziet bij een prostaatvergroting.

In principe kan elke beschadiging van de plasbuis een litteken veroorzaken. Dit litteken hoeft niet direct te leiden tot een vernauwing. Het zorgt wel voor een verstarring van de plasbuis waardoor er plasklachten kunnen ontstaan. Beschadiging van de plasbuis gebeurt vooral door instrumentatie, bijvoorbeeld door catheters of door operaties die via de plasbuis gaan. In de kinderleeftijd komt een val op de stang van de fiets ook nogal eens voor. Hierbij wordt de plasbuis tegen de onderkant van het schaambeen geplet, waardoor er schade aan de plasbuis ontstaat met een vernauwing als gevolg. Deze kinderen weten vaak niet dat ze afwijkend plassen, tot er complicaties ontstaan zoals het niet kunnen plassen of terugkerende urineweginfecties. Een vaak voorkomende oorzaak van urethrastricturen is een ontsteking van de plasbuis zoals we dat zien bij gonnorhoea (druiper). Dit geeft zeer ernstige verlittekening waarbij soms de gehele plasbuis slecht is.

Behandeling
In het verleden werd een vernauwing van de plasbuis opgerekt of ingesneden. Tot op de dag van vandaag gebeurt dat nog steeds. Soms kan het niet anders omdat er geen andere methode beschikbaar is. Wat je moet weten is dat het insnijden of oprekken van een litteken een wond maakt, die vervolgens weer geneest als een litteken. Deze methode is dus meer bedoeld als pijnbestrijding en werkt slechts zeer tijdelijk. Alleen bij kleine vernauwingen vlak bij de sluitspier is een dilatatie of incisie nog volgens de richtlijn.

Verlittekende plasbuizen moeten worden geopereerd om tot langdurig succes te leiden. Hierbij wordt de plasbuis geopend en wordt het verlittekende stuk verwijderd. De beide uiteinden worden dan weer aan elkaar gezet. Er ontstaat dan natuurlijk weer een litteken. Toch is de kans op succes dan 80-90%. Als de vernauwing zo lang is dat het verwijderen van al het littekenweefsel leidt tot een te groot defect om weer aan elkaar te zetten wordt gebruik gemaakt van weefsel dat kan worden genomen uit de mond ( tong- of wangslijmvlies) of van de voorhuid. Dat weefsel wordt dan in de plasbuis gehecht waardoor de plasbuis weer ruim open is. Er zijn dus meerdere oplossingen voor vernauwing van de plasbuis mogelijk, deelt het ziekenhuis mee. 
Advertenties