Iran geeft zwarte doos gecrasht toestel niet aan Boeing
08 Jan 2020, 15:50
foto
Puin en motoronderdelen van de gecrashte Boeing in Iran liggen verspreid over zo'n 10 kilometer. (Foto: Reuters)


Iran geeft de zwarte doos van het gecrashte Oekraïense vliegtuig niet aan vliegtuigbouwer Boeing. Dat heeft het hoofd van de burgerluchtvaartorganisatie van Teheran vandaag gezegd. Ali Abedzadeh zei ook dat het niet duidelijk was naar welk land Iran de box zou sturen zodat de gegevens konden worden geanalyseerd, meldde het semi-officiële persbureau Mehr.

Een Boeing 737 van Ukraine International Airlines stortte vanmorgen vroeg kort na het opstijgen neer in Iran. Alle 176 mensen aan boord zijn omgekomen. Vlucht PS752 met als bestemming Kiev was opgestegen vanaf de luchthaven Imam Khomeini in Teheran. De meerderheid van de passagiers kwam uit Iran en Canada.

De Oekraïense ambassade in Oekraïne gaf aanvankelijk de schuld aan motorstoring, maar verwijderde later die verklaring. Het zei dat elke opmerking over de oorzaak van het ongeval voorafgaand aan het onderzoek van een commissie niet officieel was.

Uren voordat het vliegtuig neerkwam, voerde Iran een ballistische raketaanval uit op twee luchtbases die Amerikaanse troepen huisvesten in Irak. Er zijn geen aanwijzingen dat de twee incidenten met elkaar in verband staan. De Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, waarschuwde voor "speculatie of ongecontroleerde theorieën over de ramp" totdat officiële rapporten gereed waren.

Reactie Iran
Iraanse media gaven technische problemen de schuld en citeerden een luchtvaartfunctionaris die zei dat er geen noodoproep was gedaan. In een teken van de mogelijke moeilijkheden waarmee crashonderzoekers te maken hebben, werd het hoofd van de burgerluchtvaartorganisatie van Iran geciteerd, waarbij hij zei dat de zwarte doos van het Oekraïense vliegtuig niet zou worden overgedragen aan Boeing of de Amerikanen.

Ali Abedzadeh zei dat "terrorisme" geen rol had gespeeld bij de crash, meldde het persbureau Mehr in Iran. Een andere functionaris, Qasem Biniaz, gaf de schuld aan een motorbrand. "Als het ongeluk was gebeurd door een raketaanval, zou het vliegtuig in de lucht zijn ontploft," vertelde hij het persbureau van IRNA.

Video's die op sociale media circuleerde, tonen de laatste seconden van de vlucht van het vliegtuig. Je kunt het door de nachtelijke hemel zien vliegen, terwijl het in brand staat voordat het snel hoogte verliest. Er is een eerste explosie dicht bij de grond en vervolgens een laatste explosie die het gebied verlicht.

Puin en motoronderdelen van het Boeing 737-800 NG-vliegtuig werden ongeveer 10 km verspreid gevonden van het vliegveld ten westen van Teheran. Reddingswerkers met gezichtsmaskers doorzochten de wrakstukken op zoek naar slachtoffers.

De hele ochtend legden medewerkers van de Rode Halve Maan een lange rij lijkzakken neer. Persoonlijke bezittingen zoals kinderboeken, kleding en schoenen lagen verspreid in het gebied, naast het verminkte puin van het vliegtuig.

Een reeks luchtvaartmaatschappijen kondigde woensdag aan dat ze zowel het Iraanse als het Iraakse luchtruim vermeden. Air France en KLM zeiden dat ze alternatieve routes zouden gebruiken, terwijl Lufthansa zei dat het ook zijn dagelijkse vlucht naar Teheran annuleerde. Qantas, Air India, Japan Airlines, Singapore Airlines en Malaysia Airlines waren onder andere luchtvaartmaatschappijen die actie ondernamen.

Onder de slachtoffers waren 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners onder wie alle negen bemanningsleden, 10 Zweden, vier Afghanen, drie Britten en drie Duitsers, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadym Prystaiko. Vijftien van de doden zijn kinderen. Oekraïense functionarissen zeiden dat 169 personen een ticket hadden gekocht voor de vlucht, maar dat twee niet aan boord van het toestel zijn gegaan.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April