Iran: Raketten 'klap in het gezicht' van de VS
08 Jan 2020, 07:28
foto
Iraanse opperleider Ayatollah Ali Khamenei: 'Gisteravond hebben we ze in het gezicht geslagen ... dit soort militaire acties is niet genoeg.' (Foto: AP)


De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft de raketaanval van zijn land op Amerikaanse doelen in Irak een "klap in het gezicht" van de Verenigde Staten genoemd. Hij heeft gezegd dat de troepen van Washington de regio moeten verlaten.

De opmerkingen van Khamenei vanmorgen kwamen uren nadat de raketten werden afgevuurd op de basis van Ain al-Asad in de provincie Anbar en een faciliteit in Erbil te midden van oplopende spanningen tussen Washington en Teheran na de Amerikaanse moord op de Iraanse militaire commandant Qassem Soleimani vorige week in Irak.

Het Iraakse leger zei in een online verklaring dat 22 raketten werden gelanceerd op de twee sites tussen 1:45 uur en 2:15 uur op woensdag (22:45 GMT en 23:15 GMT op dinsdag). Twee van de 17 raketten gericht op de basis van Ain al-Asad gingen niet af, zei het leger, terwijl de vijf raketten op Erbil allemaal gericht waren op het hoofdkwartier van de coalitie.

De opperste leider had zware vergelding toegezegd tegen de Amerikaanse luchtaanval die Soleimani en Abu Mahdi al-Muhandis, de plaatsvervangend commandant van Popular Mobilization Forces van Irak (PMF, of Hashd al-Shaabi), een door Iran gesteunde overkoepelende organisatie, en anderen heeft gedood.

"Gisteravond sloegen we ze in het gezicht," zei Khamenei in zijn toespraak in de hoofdstad Teheran, eraan toevoegend dat militaire vergelding niet genoeg was. "Wat belangrijk is, is dat er een einde komt aan de corrupte aanwezigheid van de VS in deze regio." Khamenei sprak tot een grote menigte, van wie velen foto's vasthielden van Soleimani, die de Iraanse Quds Force leidde, de overzeese arm van het elite Revolutionary Guards Corps.

Soleimani werd begraven op de "martelarensectie" van een begraafplaats in zijn geboorteplaats Kerman na drie dagen van begrafenisprocessies waarbij zijn kist naar verschillende steden in het land reisde en enorme menigten hem respect betuigden. Voordat Soleimani werd begraven, brak er een stormloop uit bij de processie in Kerman, waarbij meer dan 50 mensen om het leven kwamen.

"Daar heb ik heel veel spijt van en ik ben er ook heel verdrietig van," zei Khamenei, verwijzend naar de stormloop. "Ik wil graag mijn deelneming betuigen aan hun families ... Ik wens dat hun geesten, hun ziel, zich verenigen met de ziel van Soleimani," zei hij.

'Iran is uitgerust'
Na de raketaanval zei minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, dat Iran "evenredige maatregelen ter zelfverdediging" had genomen en op grond van artikel 51 van het Handvest van de VN. "We zoeken geen escalatie of oorlog, maar zullen onszelf verdedigen tegen elke agressie", zei hij in een Twitter-bericht.

In Washington zei de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag laat in een tweet dat een evaluatie van slachtoffers en schade door de aanvallen bezig was. "Alles goed!" stelde Trump in het Twitter-bericht, eraan toevoegend dat hij woensdagochtend een verklaring zou afleggen.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat Soleimani is vermoord vanwege inlichtingen die aangeven dat troepen onder zijn bevel geplande aanvallen op Amerikaanse doelen in de regio hebben. Maar ze hebben geen bewijs geleverd.

Hoewel het onzichtbaar blijft of de aanslagen het einde zijn van de laatste escalatie tussen de twee landen, citeerde de Iraanse televisie een hoge functionaris in het kantoor van de Iraanse opperleider dat de raketaanvallen de "zwakste" van verschillende vergeldingsscenario's waren.

De VS beschuldigend van het voeden van "oorlog en vijandigheid" tegen de regio, herhaalde Khamenei in zijn toespraak de bereidheid van Iran om bedreigingen het hoofd te bieden. "Vandaag zijn we gewapend. De natie Iran is uitgerust tegen de pestkoppen van de wereld", zei hij nadat hij Soleimani had geprezen als een man van "dapperheid" en "effectiviteit".

Hij bracht hulde aan het werk van de gedode generaal in de regio en verwees naar volmachten in Irak, Syrië en Libanon. "De rol van onze dierbare martelaar was erg moedig en erg belangrijk," zei Khamenei over Soleimani, eraan toevoegend dat hij erin slaagde de Amerikaanse plannen te stoppen die "voorbereid waren op de regio West-Azië."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April