Amerikaanse vliegbases in Irak geraakt door raketten (update)
07 Jan 2020, 21:43
foto


Minstens twee vliegbases waar Amerikaanse troepen in Irak zijn gehuisvest, zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie geraakt door neer dan een dozijn langeafstandsraketten. De Iraanse staatstelevisie zegt dat de aanval een vergelding is voor de moord van de hoogste commandant van het land, Qasem Soleimani. De Iraanse topcommandant werd vrijdag op bevel van de Amerikaanse president Donald Trump gedood in een drone-aanval in Bagdad.

Het Pentagon zegt dat er minstens twee sites zijn aangevallen. De Al-Asad-basis is geraakt door meerdere raketten. Ook de basis in Irbil is geraakt. Het Witte Huis volgt de aanval. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

"We zijn op de hoogte van de meldingen van aanvallen op Amerikaanse faciliteiten in Irak. De president is geïnformeerd en volgt de situatie nauwlettend en overlegt met zijn nationale veiligheidsteam," zei woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis in een verklaring.

De Revolutionaire Garde van Iran zei dat de aanval vergelding was voor de dood van Soleimani. "We waarschuwen alle Amerikaanse bondgenoten, die hun bases aan hun terroristische leger hebben gegeven, dat elk gebied dat het beginpunt is van agressieve acties tegen Iran zal worden aangevallen", zei het via een verklaring van het door de staat gerunde Iraanse persagentschap IRNA.

De aanslagen vonden plaats uren na de begrafenis van Soleimani. Een tweede beschieting vond plaats in Irbil, kort nadat de eerste raketten de Al-Asad raakten, zei Al Mayadeen TV. Eerder op de dag zei president Trump dat een Amerikaanse terugtrekking van troepen uit Irak het ergste zou zijn voor het land. Zijn opmerkingen kwamen na een brief, waarvan het Amerikaanse leger zei dat deze ten onrechte aan de premier van Irak was gestuurd. In het schrijven stemde Washington blijkbaar in met een verzoek van Iraakse parlementsleden om troepen terug te trekken. De VS heeft ongeveer 5.000 troepen in Irak.
Advertenties