DOE geeft toelichting over bijwonen informatiesessie dam
08 Jan 2020, 09:56
foto


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) ging op 2 januari 2020 in op de uitnodiging van de president om geïnformeerd te worden over de overdracht op 31 december van de Afobaka-dam. In die uitnodiging werd aangegeven: “Aangezien de overdracht van de Afobaka-dam een zaak van nationaal belang is, acht ik het noodzakelijk u en uw partij hierover en over eventuele te ondernemen stappen persoonlijk nader te informeren.” 

Voor alle duidelijkheid is het nodig, aan te geven dat dit gesprek met DOE geenszins verstaan mag worden als te zijn accorderen met de wijze waarop de onderhandelingen hebben plaats gevonden. Integendeel. DOE heeft zich steeds verzet tegen de zwakke rol van de regering cq de onderhandelingscommissie tijdens het proces. Allereerst heeft DOE zich in De Nationale Assemblee duidelijk uitgesproken tegen de MOU. Tenslotte is door DOE ook tegen de overeenkomst gestemd in De Nationale Assemblee.   

De Dam is gebouwd voor het hebben van een geïntegreerde bauxiet industrie in Suriname. De dam had daarom al gelijk na aankondiging van Suralco’s vertrek aan Suriname moeten zijn overgedragen.  In een schrijven van de DNA voorzitter namens het College zijn daarom ook duidelijke kanttekeningen met de regering gecommuniceerd. DNA heeft zich omstandig laten informeren door ingehuurde deskundigen, die vele manco’s constateerden in de overeenkomst.  Voor DOE waren er te veel onduidelijkheden waaronder de US$ 300 miljoen die bij vertrek van de Billiton Maatschappij aan Sulraco/ALCOA voor milieuschade werd overgedragen. De milieuschade van de Suralco operatie die vele malen groter was dan dat van de Billiton was eveneens niet duidelijk geregeld. De president schitterde door afwezigheid bij deze belangrijke debatten die gevoerd werden terwijl artikel 90 in onze grondwet duidelijk aangeeft dat hij de eindverantwoordelijke is van het regeringsbeleid.

DOE heeft bij herhaling aangegeven dat dit gedrag van de president binnen een democratisch Staatsbestel afkeurenswaardig is. DOE gelooft echter in de rechtsstaat en onze democratie en respecteert staatsrechtelijke instituten. Het gaat in deze niet om de persoon. Dat is de reden waarom ingegaan is op de uitnodiging van de president. Een signaal naar de president toe hoe het hoort. 

Het moet duidelijk zijn dat DOE het belangrijk vindt dat de dam in handen van Suriname is. Maar zitten niet te juichen, integendeel, we maken ons zorgen. Dit, omdat er opnieuw een enorme lening van US$ 120 miljoen genomen is tegen een rente van 12,5%.  De aflossing van een eerdere grote lening van US$ 550 miljoen wordt voor het grootste deel afgelost met inkomsten van Newmont. Nu wordt deze lening terug betaald uit het dividend van Staatsolie en Iamgold. In wezen houdt het volk niets over van de inkomsten uit de mijnbouwsector. Daarom zijn tekorten in de gezondheids- en onderwijssector manifest.

Een commentator schreef terecht, en die vraag staat ook voor DOE recht overeind: Wat is de fee die bookrunners Oppenheimer, Republic Bank en de juridische adviseurs Morgan Lewis en eventueel lokale bedrijven hebben verdiend aan deze wurgtransactie die vergelijkbaar is met een lening bij een loan shark?
DOE is verre van klaar met deze aangelegenheid. De verstrekte informatie draagt bij tot een kritischere houding naar de regering, die helaas behoorlijk bestuur aan haar laars lapt. DOE heeft daarom ook aangegeven dat ook in DNA alle stukken moeten worden overgelegd en verantwoord, zoals dat grondwettelijk hoort.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April