LVV verwacht toename inzaai voorjaarsoogst 2020
09 Jan 2020, 20:54
foto
Een rijstveld. (Foto: LVV/NII)


In het district Nickerie is tot nog toe 23.330 hectare ingezaaid voor de voorjaarsoogst. Dit blijkt uit rapportage van Regio West van het ministerie van landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in de oostelijke polders bij zowel de kleine, als grote landbouw de inzaai voor de voorjaarsoogst 2020 met enkele hectares is toegenomen ten opzichte van de inzaai over de voorjaarsoogst 2019. Het is te verwachten dat de inzaai voor de voorjaarsoogst 2020 kan oplopen tot 28.400 hectare, zegt LVV.

Aan zowel de linker- als de rechteroever van de Nickerierivier zijn er echter boeren die niet hebben kunnen inzaaien binnen de officiële inzaaiperiode voor de voorjaarsoogst 2020, die was vastgesteld van 1 november tot en met 31 december 2019. Bij de grootlandbouwbedrijven aan de rechteroever van de Nickerierivier zijn voorbereidingen getroffen om alsnog in te zaaien, terwijl anderen al bezig zijn met de inzaai. Met betrekking tot de klein landbouw wordt gelet op de grondbewerking en wordt er ook verwacht dat deze nog zeker met 1000 hectare zal toenemen, zegt LVV.

De middenstandspolders en het gebied Wageningen hebben de afgelopen maanden door het uitvallen van het pompgemaal Wageningen te kampen gehad met een tekort aan irrigatiewater. De lage waterstanden in de Nickerierivier hebben het pompen van irrigatiewater ook bemoeilijkt. Om deze reden heeft minister Rabin Parmessar de inzaaiperiode voor dit gebied verlengd tot 15 januari 2020.

LVV gaat met deskundigen na, welke maatregelen getroffen kunnen worden om meer irrigatiewater voor de percelen aan de rechteroever van de Nickerierivier beschikbaar te krijgen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April