Ondanks uitdagingen, MZ tevreden over resultaten 2019
07 Jan 2020, 23:14
foto


In 2019 is 95% van de schoolkinderen uit het verzorgingsgebied van de Medische Zending (MZ) gescreend op afwijkingen in de gezondheidsstatus. Herman Jintie, algemeen directeur van de MZ, sprak zich bij zijn oudejaarstoespraak tevreden uit over deze “uitmuntende prestatie.” Hij sprak van een jaar vol uitdagingen, zo is door de overheid de subsidie ingekort, “maar desondanks heeft de organisatie haar gemeenschap in het binnenland kunnen dienen.”

De schoolscreening is een van de reguliere activiteiten die de gezondheidszorg assistenten van de MZ uitvoeren op scholen. Het doel van de screening is het vroegtijdig ontdekken en behandelen van aandoeningen bij de leerlingen en het promoten van een gezonde leefstijl. In het schooljaar 2017 –2018 is 71% (6074 van de 8497 leerlingen) van de schoolkinderen op alle scholen op loopafstand van de poli gescreend op afwijkingen.

Van de gescreende kinderen was het doel om bij minimaal 80% van de kinderen met een afwijking in de gezondheidsstatus, op te sporen en een 2e screening te verrichten. Bij 86% van de schoolkinderen met een afwijking (bij de eerste screening) is er een 2e keer gescreend; dat is 1082 van de 1263 schoolkinderen van de scholen die op loopafstand zijn van de poliklinieken, zegt de voorlichting van de MZ.

Door financiële problemen is in 2018 besloten om alleen de schoolkinderen van scholen die op loopafstand van de polikliniek zijn, te screenen. Door deze aanpassing zijn toen minder schoolkinderen (53%) in het verzorgingsgebied gescreend. “In 2019 is ondanks de ongunstige financiële positie de screening gepland onder alle kinderen en op alle scholen in het binnenland in het verzorgingsgebied”, zegt Jintie.

Binnen het Schoolgezondheidsprogramma van MZ zijn er ook peer-educators op 13 scholen in Oost- en Boven Suriname getraind voor het geven van ‘Water, Sanitation and Hygiene (WASH)’ voorlichting aan hun leeftijdsgenoten. Jintie noemde naast deze resultaten, de succesvolle bevalling in een MAF-vliegtuig, geleid door een gezondheidszorg assistent en het verwelkomen van de 51ste polikliniek op Lawatabiki.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April