VHP: Betrouwbare regering nodig voor goed beheer olie
07 Jan 2020, 16:19
foto


De vondst van winbare oliereserves voor de onze kust is goed nieuws voor Suriname. De over enkele jaren te verwachten inkomsten dienen volledig ten goede te komen aan alle Surinamers. Het is nu meer dat ooit van belang dat er na 25 mei een nieuwe, betrouwbare regering wordt gekozen die op transparante en duurzame wijze de inkomsten zal beheren die uit olie en andere natuurlijke hulpbronnen komen. Dit kan niet worden overgelaten aan een regering met een corruptie reputatie. Dit zegt de VHP-voorzitter Chan Santokhi in een verklaring. 

De voorzitter van de VHP heeft daar vorig jaar tijdens een lezing voor Transparency International Guyana al gewezen op de noodzaak dat in het kader van de bestrijding van corruptie en goed gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een open, transparante en verantwoordelijke samenleving nodig is met gespecialiseerde en onafhankelijke instituten die deze enorme rijkdommen zullen moeten managen.

Suriname moet leren van de ervaringen van andere landen die ondanks rijke natuurlijke hulpbronnen toch tot armoede zijn gevallen, door slecht bestuur en ondeugdelijke toezicht en management. Het meest tragisch voorbeeld in de regio is Venezuela. 

De natuurlijke hulpbronnen zijn eigendom van het volk van Suriname en mogen niet via geheime of duistere deals worden weggeven aan het buitenland en een kleine groep vrienden en families van de regeringstop. De VHP verwacht dat de regering snel geruchten kan ontzenuwen dat toekomstige inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen reeds zijn ‘weggegeven’ als onderpand van leningen uit het buitenland.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April