Ondernemer voert productie verwerkte sopropo op
07 Jan 2020, 05:48
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV bekijkt de verpakte sopropo. Hij heeft opnieuw een bezoek gebracht aan A.Mataw.Impex die de sopropo exporteert. (Foto: NII/LVV)


Het bedrijf A.Mataw.Impex is maandag gestart met het produceren van minimaal 1.000 kilogram verwerkte en verpakte sopropo op dagbasis. Het exportbedrijf heeft ingespeeld op het exportverbod van de Europese Unie (EU). Op 17 december vorig jaar heeft Adjay Mataw zijn eerste bezending gesneden, bevroren en verpakte sopropo geëxporteerd naar Nederland. 

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zondag een tweede bezoek gebracht aan het bedrijf. Hij is ingenomen met het initiatief van de ondernemer. Mataw deelde mee dat de export van sopropo goed verloopt, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut. De sopropo’s komen deels van zijn eigen kweek. Het overige wordt opgekocht bij gecertificeerde boeren; deze zijn dan verzekerd van hun afzet. De sopropo’s worden geteeld volgens de gestelde eisen, waaronder de Goede Agrarische Praktijken (GAP). Het bedrijf heeft voor de verhoogde productie meer mensen in dienst genomen en binnenkort zal het machinepark worden uitgebreid. Er wordt zeven dagen in de week gewerkt om het gestelde streven te behalen.

“Er is een grote vraag naar de verpakte sopropo. We zijn momenteel op een punt beland dat er investeringen moeten worden gepleegd”, zegt Mataw. Hij streeft ernaar om een container van 40 voet met de verwerkte sopropo’s te exporteren naar de EU om aan de grote vraag te kunnen voldoen. De mogelijkheid wordt nu bekeken om op dezelfde manier van verwerkt-verpakt en bevroren van andersoortige groente over te gaan. Dit zal tot gevolg hebben dat meer boeren hun producten kunnen afzetten met als gevolg meer werkgelegenheid. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April