Kandidaten PL krijgen tools voor effectieve aanpak problemen
06 Jan 2020, 20:36
foto
Aspirant DNA-kandidaten van de Pertjajah Luhur luisteren naar een presentatie van secretaris Robert Soentik.


Aspirant DNA-kandidaten van de Pertjajah Luhur (PL) hebben tijdens een interactieve workshop zondag tools meegekregen om op een effectieve manier problemen van de samenleving te helpen oplossen. “We hebben ze ‘bewapend’ met ons concept partijprogramma en onze statuten. Daarin zullen ze merken dat de partij zowel filosofie als visie heeft en haar missie kent. Daarmee gaan ze naar het volk”, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo. 

Behalve de presentatie van het concept partijprogramma werd de filosofie, ideologie, missie en visie van de partij, gebaseerd op een collectieve visie over de ontwikkeling van Suriname, ook aan hen voorgehouden. “De kandidaten moeten weten welk antwoord ze moeten geven als de vraag aan hen wordt gesteld: waarom zou ik op jou of de PL moeten stemmen? Ze dienen te beseffen dat ze vertegenwoordigers zullen zijn van het volk”, geeft Somohardjo het belang van de workshop aan. 

Suriname uit de dip halen
PL-ondervoorzitter Nasier Eskak ging in zijn presentatie met name in op de vier pijlers van het partijprogramma, te weten democratie en bestuur, een vernieuwende en gezonde economie, sociale samenhang en een duurzame leefomgeving. “Dit zijn de vier pijlers waarop wij onze ontwikkelingsvisie baseren en die welvaart, ontwikkeling en welzijn voor land en volk moeten garanderen, door inzet en ontwikkeling van productiefactoren waarbij mens en milieu centraal staan”, vertelt Eskak. Vele aspirant DNA-kandidaten zijn nu al DR- en RR-leden en kunnen op het veld de noden en behoeften van het volk aanhoren. “Hun bijdrage zullen wij ook vervatten in ons partijprogramma, dat een realistisch, haalbaar en uitvoerbaar programma moet worden om Suriname uit die dip te halen waarin het nu verkeert”, stelt de PL-ondervoorzitter.

Bijdragen aan oplossing problemen
“Ik ben heel tevreden over het verloop en de manier waarop de adspiranten hebben geparticipeerd”, zegt Rob Soentik, PL-secretaris tevens een van de organisatoren van de workshop. “De interactie en betrokkenheid van de kandidaten was er. Deze sessie was erg belangrijk, want als ze worden geselecteerd als volksvertegenwoordigers, dan weten ze op welke effectieve manier ze de problemen van de bevolking in hun respectieve districten kunnen helpen oplossen. Want daarvoor ben je volksvertegenwoordiger.” Soentik zegt dat de adspirant-kandidaten, wanneer zij gekozen zijn, kunnen voldoen aan de verwachtingen van degenen die op hen hebben gestemd door concrete handelingen te plegen die bijdragen aan de oplossing van de problemen. 

Aspirant DNA-kandidaten zullen zich nu waar moeten maken. Ze moeten de kiezers kunnen overtuigen om hun vertrouwen in de aspiranten te stellen, geeft Assembleelid Ingrid Karta-Bink aan. “Sowieso moet je welbespraakt zijn, veel lezen en alle actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland volgen. Lees elke dag de krant en volg het nieuws. Het is nooit teveel. De kiezer verwacht van jou dat je voor hen gaat opkomen. Dat hebben we vandaag deels meegekregen. De volgende keer gaan we dieper in op de materie. Karta-Bink wijst er op dat heel veel in gotong-royong-verband zal geschieden. Samen zullen de kandidaten het veld ingaan om de kiezer te overtuigen waarom zij op de PL moeten stemmen. 

Politieke colleges
Deze workshop is de eerste van een reeks trainingen die voor de aspiranten is uitgezet in het nieuwe jaar. Over twee weken wordt de eerstvolgende workshop gehouden, waar vertegenwoordigers van de districten hun relevante thema’s en actiepunten zullen presenteren, die plenair zullen worden behandeld. Daarmee wil de PL komen tot afronding van een breed gedragen partijprogramma. Daarnaast verzorgt de partij elke dinsdag politieke colleges voor de aspiranten. Behalve de deskundigen van de partij zelf zullen ook gastdocenten de colleges verzorgen, onder wie Guillermo Samson en Hardeo Ramadhin.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April