Iran: Enorme drukte voor begrafenis Soleimani
06 Jan 2020, 13:33
foto
Iraniërs wonen een begrafenisprocessie bij voor de Iraanse majoor-generaal Qassem Soleimani, hoofd van de elite Quds Force en de Iraakse milities commandant Abu Mahdi al-Muhandis. De twee militaire toppers zijn vrijdag door de Verenigde Staten geliquideerd in een luchtaanval op een luchthaven in Bagdad. (Foto's: Reuters)


Tienduizenden Iraniërs trokken maandag door de straten van Teheran voor de begrafenis van Quds Force-commandant Qassem Soleimani die vorige week werd gedood in een Amerikaanse luchtaanval. Zijn dochter zei dat zijn dood een "donkere dag" voor de Verenigde Staten zou brengen.

Crazy Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader," zei Zeinab Soleimani in haar toespraak die werd uitgezonden op staatstelevisie. De Amerikaanse president Donald Trump gaf vrijdag de opdracht tot de luchtaanval die de hoogste Iraanse generaal doodde.

Iran heeft beloofd de moord op Soleimani, de architect van Iran's streven om zijn invloed in de regio uit te breiden en een nationale held onder veel Iraniërs, te wreken. Zelfs vele Iraniërs die zichzelf niet als toegewijde aanhangers van de geestelijke leiders van de Islamitische Republiek beschouwden, zinnen op wraak.

De omvang van de menigte in Teheran die op televisie werd getoond, weerspiegelde de massa die zich in 1989 verzamelde voor de begrafenis van de stichter van de Islamitische Republiek, Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Als reactie op de waarschuwingen van Iran heeft Trump gedreigd 52 Iraanse locaties te treffen, inclusief culturele doelen, als Teheran Amerikanen of Amerikaanse bezittingen aanvalt. De uitspraken van de Amerikaanse leider heeft de crisis alleen maar erger gemaakt en de angst vergroot voor een grote escalatie in het Midden-Oosten.

De doodskisten van de Iraanse generaal en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis, die ook werd gedood bij de aanval van vrijdag op de luchthaven van Bagdad, gingen van hand tot hand over de hoofden van rouwenden die zich hebben verzameld in het centrum van Teheran. Velen reciteerden 'Dood aan Amerika'.

Eén van de belangrijkste regionale doelen van de Islamitische Republiek  - het verdrijven van Amerikaanse troepen uit buurland Irak - kwam zondag een stap dichterbij toen het Iraakse parlement een aanbeveling van de premier steunde om alle buitenlandse troepen uit te zetten.

"Ondanks de interne en externe problemen waarmee we geconfronteerd kunnen worden, blijft het in principe en praktisch het beste voor Irak", zei de Iraakse interim-premier Adel Abdul Mahdi, die in november zijn ontslag nam temidden van anti-regeringsprotesten. Rivaliserende sjiitische leiders van Irak, inclusief degenen die tegen de Iraanse invloed zijn, hebben zich sinds de aanval van vrijdag verenigd in de oproep voor de uitzetting van Amerikaanse troepen.

Esmail Qaani, het nieuwe hoofd van de Quds Force, de eenheid van de Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor activiteiten in het buitenland, zei dat Iran het pad van Soleimani zou voortzetten en zei: "de enige compensatie voor ons zou zijn om Amerika uit de regio te verwijderen."

Protesten bij begrafenis
De gebeden op de begrafenis van Soleimani in Teheran, die later naar zijn zuidelijke geboortestad Kerman zal verhuizen, werden geleid door de Opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei. Soleimani werd algemeen gezien als de tweede machtigste figuur in Iran na Khamenei.

De begrafenis werd bijgewoond door enkele bondgenoten van Iran in de regio, waaronder Ismail Haniyeh, de leider van de Palestijnse groep Hamas die zei: "Ik verklaar dat de martelaar commandant Soleimani een martelaar van Jeruzalem is."

Iran droeg bij aan de spanningen en zei dat het weer een stap terug deed van de verplichtingen in het kader van een nucleaire deal van 2015 met zes grote mogendheden, een pact waaruit de Verenigde Staten zich in 2018 heeft teruggetrokken. Washington heeft sindsdien zware sancties opgelegd aan Iran, het beleid omschreven als 'maximale druk' en gezegd dat het de Iraanse olie-export - de belangrijkste bron van overheidsinkomsten - naar nul wilde verlagen.

In gesprek met verslaggevers aan boord van Air Force One op weg naar Washington vanuit Florida op zondag, bleef Trump bij zijn opmerkingen om culturele sites op te nemen op zijn lijst met potentiële doelen, ondanks kritiek van Amerikaanse politici. "Ze mogen onze mensen doden. Ze mogen onze mensen martelen en verminken. Ze mogen bermbommen gebruiken en onze mensen opblazen. En we mogen hun culturele sites niet aanraken? Zo werkt het niet," zei Trump.

Democratische critici van de Republikeinse president hebben gezegd dat Trump roekeloos was in het autoriseren van de actie. Sommigen zeiden dat zijn opmerkingen over het aanvallen van culturele sites neerkwamen op bedreigingen om oorlogsmisdaden te plegen. Velen vroegen waarom Soleimani, lang gezien als een bedreiging door Amerikaanse autoriteiten, nu moest worden gedood.

Republikeinen in het Amerikaanse congres hebben over het algemeen de actie van Trump gesteund. Trump dreigde ook met sancties tegen Irak en zei dat als de Amerikaanse troepen het land moesten verlaten, de Iraakse regering Washington zou moeten betalen voor de kosten van een "zeer buitengewoon dure" luchtmachtbasis daar. Hij zei dat als Irak Amerikaanse troepen vroeg om op een onvriendelijke manier te vertrekken, "we zullen hen sancties opleggen zoals ze nog nooit eerder hebben gezien. Het zal de Iraanse sancties ietwat zwak maken."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March